Szimbolikus érdekegyeztetés

A járvány időszakában sem sikerült érdemi döntéseket meghoznia a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsnak. A Magyar Nemzet úgy tudja, habár a gazdaság szereplői többször is tettek már javaslatot a nehéz helyzetbe került vállalkozások, munkavállalók megsegítésére, leghamarabb ősszel kaphatnak mentőövet. A fórum tagjai közül többen is úgy látják: politikai céloktól sem mentes látszatintézkedés Karácsony Gergely érdekegyeztető fóruma, érdemi jogkörök nélkül.

Nagy Kristóf
2020. 06. 23. 13:12
null
A nehéz helyzetbe került fővárosi cégek hiába vártak a bérleti díjak csökkentésére a járvány alatt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sikerült egyelőre a budapesti, nehéz helyzetbe került vállalkozások és munkavállalók megsegítésére érdemi döntésekkel előállnia a főváros vezetésének – tudta meg a Magyar Nemzet a Karácsony Gergely főpolgármester által létrehozott Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) tegnapi ülését követően. Az országos szakszervezeti és munkáltatói képviseletek részvételével zajló fórumon több javaslat is elhangzott, például az üzlethelyiségek bérleti díjának csökkentése. A bérleti díjak csökkentését már májusban több alkalommal javasolta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is. Ugyanakkor információink szerint a legtöbb válságkezelő intézkedést a Fővárosi Közgyűlés is tárgyalja, tehát leghamarabb ősszel – a koronavírus hazai megjelenését követően fél évvel – jöhet a mentőöv a járvány miatt nehéz helyzetbe került budapestieknek.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó érdekképviseleti vezetők kérdésünkre megerősítették: a Restart névre keresztelt, Budapest újraindítását és a járvány okozta nehézségek elhárítását célzó program már hetek óta napirenden van ugyan azokon a Főét fórumokon, amelyek éppen nem maradtak el valamilyen okból, ugyanakkor érdemi előrelépés nem történik. A legutóbbi, tegnapi ülést a lapunk által megkérdezettek közül többen beszélgetős ülésnek nevezték, hasonlóan a korábbiakhoz. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet alatt, s azóta sem volt érdemben szó olyan döntésekről, amelyek a munkavállalók helyzetét mozdították volna elő.

A nehéz helyzetbe került fővárosi cégek hiába vártak a bérleti díjak csökkentésére a járvány alatt
Fotó: Bach Máté

Ahogy arról a Magyar Nemzet korábban is beszámolt, a Főét Karácsony Gergely kampányígéreteinek egyike volt, és az érdekegyeztető fórumot a szélsőbaloldali városvezetés előszeretettel használta arra, hogy a kormányt ostorozza, azt állítva, nincs országos érdekegyeztetés. Ezzel szemben a fővárosi fórumon elhangzottak nem kapnak széles körű nyilvánosságot, mivel a lapunknak nyilatkozók szerint nincs miről beszámolni. Ugyanakkor az országos fórumok, például a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma heti rendszerességgel ül össze, érdemben figyelembe véve a munkaadói és a munkavállalói képviseletek javaslatait.

A Főét ülésein érdemi döntésekbe ugyanakkor nem szólhatnak bele a szociális partnerek, így a fórum mindössze szimbolikus. Ügyrendje világos: a tárgyalások alatt a főváros és a szociális partnerek között létrejöhetnek egyezségek, de a véleménykülönbségek sem akadályozzák meg a budapesti városvezetést a tervezett intézkedései végrehajtásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.