Több millió ember életét tette könnyebbé a törlesztési moratórium

A moratórium hosszú távon könnyíti meg az adósok helyzetét.

2020. 06. 10. 12:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több millió ember élethelyzetét tette könnyebbé a hiteltörlesztési moratórium, amely kiszámítható, nem ró váratlan terhet az érintettekre – hanmondta Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelintézeti és fogyasztóvédelmi felügyeleti igazgatóság vezetője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az igazgató kifejtette, a moratórium hosszú távon könnyíti meg az adósok helyzetét, hiszen az év végéig nem kell fizetniük a törlesztőrészleteiket, és ebben az időszakban a kamatok nem tőkésednek, vagyis a bankok nem teszik hozzá a tőketartozáshoz a felhalmozódó kamatot. (A felhalmozódó kamatot a hosszabb futamidő alatt kell megfizetni).

A jogszabály kimondja azt is, hogy a moratórium utáni törlesztőrészletet maga az intézkedés nem emelheti – fűzte hozzá. Kitért arra is, az MNB-től is lehet információt kérni az ügyben; eddig 1200 ügyfélmegkeresésre válaszoltak.

Binder István, az MNB szóvivője korábban példaként elmondta, hogy egy nyolcmillió forintos tőketartozással, még tíz év futamidővel rendelkező hitel futamideje a 9 hónap moratóriumon felül, a kamatok miatt még körülbelül 3-4 hónappal hosszabbodhat meg. Megjegyezte azt is, aki nem szeretne hosszabb futamidőt, választhat magasabb törlesztőrészletet is. A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete változhat, de nem a hiteltörlesztési moratórium, hanem az eredeti szerződéses feltételek – változó kamatozás – miatt. Binder István ennek elkerüléséért az ilyen hitellel rendelkezőknek azt javasolta, hogy szerződésmódosítással fixálják a kamatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.