időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

A megtakarítások mellett a biztosítások is előtérbe kerülnek

Magyar Nemzet
2020.07.14. 16:59
A megtakarítások mellett a biztosítások is előtérbe kerülnek

A magyarok három irányban gondolkoznak, ha anyagi biztonságukról van szó: megtakarítás, költségkontroll és biztosítás – derül ki az OTP Bank legfrissebb kutatásából, amelynek elkészítéséhez az NRC Kft. ezer, 18 és 70 év közötti megkérdezett válaszát vette figyelembe. A felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada a pandémia miatt jobban odafigyel a kiadásaira, ugyanennyien készülnek arra, hogy változatlan vagy megnövelt összeget tesznek félre rendszeresen, 100-ból 11-en pedig kifejezetten a járvány hatására terveznek valamilyen biztosítást kötni.

Az óvatosság leginkább a jelzálog- vagy más fogyasztási hitellel – például hitelkártyával vagy folyószámla-hitelkerettel – rendelkező ügyfelekre jellemző. Ők az átlagot meghaladó arányban keresik a lakásbiztosítási, a hitelfedezeti és a megtakarítással kombinált élet- és nyugdíjbiztosítási termékeket. Az e körbe tartozók fele kifejezetten a járvány idején döntött úgy, hogy igénybe veszi valamelyik konstrukciót.

Az óvatosság leginkább a jelzálog- vagy más fogyasztási hitellel rendelkező ügyfelekre jellemző
Fotó: MTI

– A banki tapasztalatok egybevágnak a kutatási eredményekkel; a járvány sokakat ráébresztett arra, milyen fontos is felkészülni a váratlan helyzetekre, és mennyit számít a bajban a stabil, kiszámítható pénzügyi háttér, azért is, mert a moratórium lejártával folytatni szükséges a hitelek visszafizetését – hangsúlyozta Budai József, az OTP Bank bankbiztosítási főosztályvezetője.

A felmérés tanulságaként elmondható: a biztosítások iránti igény erősödése összefügg azzal, hogy Magyarországon eddig sokkal több embert érintettek közvetlenül a járvány gazdasági hatásai, mint egészségügyi kockázatai. A megkérdezettek elenyésző része, négy százaléka tud koronavírusos fertőzöttről az ismerősei körében, miközben a háztartások felének csökkent a jövedelme.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.