időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Politikai szólamoktól az egyszerű betörésig

Jakubász Tamás
2020.07.15. 06:30
Politikai szólamoktól az egyszerű betörésig

Míg évekkel ezelőtt a bűnözők kedvelt célpontjai a dohányboltok voltak, addig mára az efféle érdeklődés érezhetően visszaesett. Tavaly így is 163 lopást, rablást, rongálást regisztráltak összesen az országban, az esetek pedig 36 millió forintos kárt okoztak.

Volt idő, amikor alig telt el nap olyan bűnügyi híradás nélkül, amely trafikokban elkövetett bűncselekményekről szólt. Rablásokról, lopásokról, rongálásokról, azok legkülönfélébb módon végrehajtott változatairól adtak hírt a bűnüldöző egységek. Mint azt lapunk az Országos Rendőr-főkapitányságtól megtudta, 2016-ban nagyjából 250 esetet jegyeztek fel. Az akkori ügyek 85 milliós kárról szóltak.

Az azóta eltelt időszak leginkább csökkenést hozott: az adatok szerint a trafikok ellen egyre kevesebb támadást hajtanak végre, és a kártétel is kisebb. Tavaly kevesebb, mint 170 bűnös ügyet jegyeztek fel, vagyis három év alatt harmadával mérséklődött az esetszám.

Fotó: Magyar Nemzet / ORFK

A kártétel is kisebb lett, tavaly 36 milliós veszteséget voltak kénytelenek elszenvedni az ország trafikjainak üzemeltetői. Hozzá kell persze tenni, hogy az egyes megyék dohányboltjait eltérő mértékben fenyegeti a bűncselekmények veszélye. A tavalyi esetek közel fele a fővárosban történt, utána Bács-Kiskun és Pest megyében jegyezték fel a legtöbb ügyet. De például Tolnában, Zalában és Fejér megyében mindössze egy bűntettet regisztráltak 365 nap alatt.

A nemzeti dohányboltok elleni különféle támadások 2013 közepén kezdődtek meg, a dohány-kiskereskedelem mostani rendszere akkor indult útjára.

Fotó: Új Dunántúli Napló/Laufer László

A trafikok létrehozását számottevő társadalmi érdeklődés, s nem kevés politikai szócsata kísérte, mindez pedig – egyes szakmai vélemények szerint – közrejátszott abban, hogy az első hónapokban meglepően sok bűncselekményt követtek el a trafikok ellen. Akkor, nagyjából fél év alatt 230 jogsértés miatt indult nyomozás. A dohányboltok léte idővel elvesztette újdonságjellegét, ami meglátszott a statisztikákon is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.