Hatalmas a veszteség a Lufthansánál az első fél évben

A német légitársaság 22 ezer dolgozót bocsát el, és legalább száz géppel csökkenti flottája méretét.

Forrás: MTI2020. 08. 06. 15:38
A plane of German flagship carrier Lufthansa takes off from Frankfurt's airport
A plane of German flagship carrier Lufthansa takes off from Frankfurt's airport, December 1, 2014. Lufthansa cancelled 1,350 flights, or 48 percent of scheduled services, for Monday and Tuesday as its pilots prepared to go on strike, their ninth walkout this year. The cancelled short-, medium- and long-haul flights will affect 150,000 passengers and wipe another single-digit million euro sum off the airline's earnings, according to analyst estimates. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY - Tags: TRANSPORT BUSINESS EMPLOYMENT CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR4G8LD Fotó: © Kai Pfaffenbach / Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hárommilliárd eurót meghaladó adózott veszteségről számolt be a Lufthansa-csoport a június 30-ával zárult első pénzügyi fél évre. A Lufthansát, a Swiss-t, az Austrian Airlines-t, az Eurowingset és a Brussels Airlines-t is magába foglaló német cégcsoport honlapján közölt eredmények szerint a cégcsoport a fél évet 3,6 milliárd euró adózott veszteséggel zárta, míg egy évvel korábban 116 millió eurós mínusz volt a mérleg.

Az árbevétel 52 százalékkal 8,1 milliárd euróra csökkent, mivel a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások okán 66 százalékkal 23 millióra csökkent az utasforgalom. A kiadások 34 százalékkal 12 milliárd euróra csökkentek, az üzemi eredmény a tavalyi 417 millió eurós nyereség után idén 3,4 milliárd euró veszteséget mutatott. Az eredményt némileg javította, hogy a műszaki szolgáltatásokat nyújtó Lufthansa Technik és az áruszállítási üzletág nagyobb haszonkulccsal tudott működni, mint tavaly ugyanilyenkor.

Elemzésében a Lufthansa-csoport azt írta, bár az év végéig az európai hálózat 95, a hosszú távú hálózat 70 százalékán helyreáll a közlekedés, az év végén is csak a tavalyi járatszám fele fog közlekedni. Emiatt jelentős karcsúsításon esik át a cégcsoport, 22 ezerrel csökkentik a dolgozói létszámot, a felsővezetők körében húszszázalékos elbocsátás lesz, a flotta méretét pedig legalább száz géppel csökkentik. A csoportnál az év elején 760 gép volt használatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.