Megrogyasztotta Japán gazdaságát a járvány

Ijesztő számokat közölt a pénzügyminisztérium, ezzel együtt a vártnál jobb az eredmény.

Magyar Nemzet
2020. 08. 19. 17:24
null
Tokió, 2020. április 15. A beszállókapuk elõtere a tokiói Haneda Nemzetközi Repülõtéren a koronavírus-járvány idején, 2020. április 15-én. A Japan Airlines (JAL) légitársaság a nemzetközi járatainak 94, az All Nippon Airways (ANA) légitársaság nemzetközi járatainak 90 százalékát felfüggesztette a járvány miatt. MTI/EPA/Majama Kimimasza Fotó: Majama Kimimasza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július volt az ötödik egymás követő hónap, amikor tovább zuhant Japán exportja. A koronavírus-járvány nagyban visszavetette az Egyesült Államokba irányuló autókivitelt, szétzúzva azokat a reményeket, hogy a nemzetközi kereskedelem fellendülése ránthatja ki a gazdaságot a mély recesszióból – közölte a távirati iroda a japán pénzügyminisztérium szerdán közzétett előzetes adataira hivatkozva.

A számok azt mutatják, hogy

éves összevetésben 19,2 százalékkal, 5,36 ezer milliárd jenre csökkent az export.

Ám a zuhanórepülés jobb eredmény, mint amire az elemzők számítottak, a konszenzus ugyanis 21 százalékkal kalkulált a júniusi 26,2 százalékos visszaesés után.

Az importpiac sem szenvedett kevésbé, értéke 22,3 százalékkal, 5,35 ezer milliárd jenre süllyedt, ám ez alapvetően a nyersolajárak csökkenésére vezethető vissza. Júniusban 14,4 százalékot esett vissza a terület. Japán kivitele a huszadik, behozatala pedig már a tizenötödik egymást követő hónapban csökkent júliusban.

Az adatokat elemezve Minami Takesi, a Norinchukin kutatóintézet vezető közgazdásza rámutatott, hogy az európai országok, az Egyesült Államok és Kína gazdasága kezdett magához térni az új koronavírus terjedésének lassulásával párhuzamosan, ami támogatta Japán exportját. Ám de a kereskedelmi forgalom értéke még mindig messze áll a járvány előtti szinthez képest, és egy ideig nem is várható erősebb fellendülés, mert újra felszínre törtek az amerikai–kínai feszültségek, ráadásul félő, hogy a járvány újabb hullámokat vet.

Megcsappant a szigetország termékei iránti kereslet
Fotó: Eugene Hoshiko/ MTI/AP

Ugyanakkor négy hónapja először többlettel zárt a kereskedelmi mérleg, ami a Kínába irányuló export 8,2 százalékos fellendülésének köszönhető, hét hónapos esés után. A többlet 11,64 milliárd jenre (109 millió dollár) rúgott, miközben elemzők 77,6 milliárd jenes hiányt vártak az előző havi 269,3 milliárd jen után. Az Ázsia többi országába irányuló export értéke viszont éppen 8,2 százalékkal csökkent.

A politikailag is kényes amerikai viszonylatban Japán exportja 19,5 százalékkal esett vissza a repülőgép-hajtóművek és az autók iránti gyenge kereslet következményeként, júliusban már a 12. egymást követő hónapban mértek csökkenést. Az import a harmadik egymást követő hónapban csökkent, ezúttal 25,5 százalékkal. A mérleg 512,48 milliárd jen többletet mutatott Japán javára.

Az Európai Unió viszonylatában Japán kereskedelmi hiánya 212,4 milliárd jent tett ki, az export 30,5 százalékkal, az import pedig 14,3 százalékkal esett vissza.

Az exportorientált japán gazdaság teljesítménye erősen függ a külföldi piacoktól, így a gyenge külső kereslet fékezi a növekedést. A koronavírus-járvány miatt Japánban is számos gyár függesztette fel egy időre a termelést, sok üzlet bezárt vagy rövidített nyitvatartást vezetett be, a turizmus pedig gyakorlatilag megállt.

Négy és fél év után először Japán gazdasága recesszióba süllyedt még az első negyedévben, és a járvány következményeként a második világháború óta nem látott mértékben csökkenhet a teljesítménye. A hazai össztermék 27,8 százalékos évesített ütemben csökkent a második negyedévben, míg az első negyedévben 2,2 százalékkal – számolt be lapunk is korábban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.