időjárás 9°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Súlyosan érintette a koronavírus-járvány a szlovén turizmust

2020.08.25. 14:57

Az első hét hónapban több mint ötven százalékkal csökkent a turisták száma Szlovéniában.

Januártól júliusig 1,6 millió turista látogatott Szlovéniába és összesen 4,6 millió vendégéjszakát töltött az országban. A turisták száma 54 százalékkal, a vendégéjszakáké 45 százalékkal csökkent a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A hetedik hónapban ugyanakkor több mint 653 ezer érkezést regisztráltak a szálláshelyek – ebből 407 ezer belföldi és 249 300 külföldi –, amely 27,5 százalékos visszaesés az előző év ugyanezen időszakához képest, a vendégéjszakák száma pedig 18,5 százalékkal 2,07 millióra csökkent 2019 júliusához viszonyítva.

A legtöbb turista Németországból érkezett (33 százalék), őket a hollandok és az osztrákok (kilenc-kilenc százalék), továbbá a csehek (nyolc százalék), valamint a magyarok (hét százalék) követték. A szlovén turisták száma júliusban az előző év ugyanezen időszakához képest 176 százalékkal nőtt, a külföldi turisták száma pedig 67 százalékkal csökkent. A Szlovén Idegenforgalmi Hivatal szerint a belföldi turisták számának növekedése a kormány programjának köszönhető.

A szlovén kabinet a harmadik, májusban elfogadott gazdaságélénkítő csomagjában úgynevezett üdülési csekket vezet be a belföldi turizmus fellendítésére: felnőttenként kétszáz euró (hetvenezer forint), gyerekenként ötven euró (17,4 ezer forint) értékben, amelyet csak belföldi szálláshelyeken lehet felhasználni. Ettől a rendelkezéstől ötmillió vendégéjszakát vár a kormány.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.