időjárás 11°C Zalán 2023. március 30.
logo

Több problémát találtak a számvevők a szakmai a kamaráknál

Munkatársunktól
2020.08.13. 21:34
Több problémát találtak a számvevők a szakmai a kamaráknál

Nem volt elszámoltatható a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és a Magyar Építész Kamara (MÉK) gazdálkodása a 2015–2018 közötti időszakban – állapították meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzései. Az MMK területi kamarái a közfeladat ellátására kapott költségvetési támogatásokat nem szabályszerűen tartották nyilván, emellett tagdíjköveteléseinek nyilvántartása sem volt szabályszerű, és a tagdíjhátralékkal kapcsolatban sem intézkedtek megfelelően. Mindezek következtében a jogszabályi jogosultságnak megfelelő mérnöki feladatellátás nem igazolt az ÁSZ szerint. A MÉK esetében a területi kamarák a tagdíjak szabályszerű nyilvántartásáról nem gondoskodtak. Ennek következtében a szakmagyakorlást végző kamarai tagok területi kamarák által vezetett nyilvántartása nem volt megbízható, és ezáltal nem bizonyított az építészeti tevékenységet végzők jogszabályi előírásnak megfelelő működése.

Mint az ÁSZ lapunkkal közölte, 2013-tól végez ellenőrzéseket köztestületeknél. Elsőként gazdasági kamarákat ellenőriztek, majd az orvosi kamara, a szabványügyi testület, a könyvvizsgálói kamara, a gyógyszerészi kamara, az állatorvosi kamara, tavaly pedig a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara ellenőrzését végezték el. Mivel ezek többségében a közpénzekkel való felelős és átlátható gazdálkodás nem valósult meg, az ÁSZ felvetette a teljes jogszabályi környezet felülvizsgálatának szükségességét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.