Több problémát találtak a számvevők a szakmai a kamaráknál

Az ÁSZ felvetette a teljes jogszabályi környezet felülvizsgálatának szükségességét.

Munkatársunktól
2020. 08. 13. 21:34
null
Az Állami Számvevőszék épületének bejárata Budapesten Fotó: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt elszámoltatható a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és a Magyar Építész Kamara (MÉK) gazdálkodása a 2015–2018 közötti időszakban – állapították meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzései. Az MMK területi kamarái a közfeladat ellátására kapott költségvetési támogatásokat nem szabályszerűen tartották nyilván, emellett tagdíjköveteléseinek nyilvántartása sem volt szabályszerű, és a tagdíjhátralékkal kapcsolatban sem intézkedtek megfelelően. Mindezek következtében a jogszabályi jogosultságnak megfelelő mérnöki feladatellátás nem igazolt az ÁSZ szerint. A MÉK esetében a területi kamarák a tagdíjak szabályszerű nyilvántartásáról nem gondoskodtak. Ennek következtében a szakmagyakorlást végző kamarai tagok területi kamarák által vezetett nyilvántartása nem volt megbízható, és ezáltal nem bizonyított az építészeti tevékenységet végzők jogszabályi előírásnak megfelelő működése.

Mint az ÁSZ lapunkkal közölte, 2013-tól végez ellenőrzéseket köztestületeknél. Elsőként gazdasági kamarákat ellenőriztek, majd az orvosi kamara, a szabványügyi testület, a könyvvizsgálói kamara, a gyógyszerészi kamara, az állatorvosi kamara, tavaly pedig a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara ellenőrzését végezték el. Mivel ezek többségében a közpénzekkel való felelős és átlátható gazdálkodás nem valósult meg, az ÁSZ felvetette a teljes jogszabályi környezet felülvizsgálatának szükségességét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.