Újabb huszonnyolc havi csúcsra erősödött az euró

Magyar Nemzet
2020. 09. 01. 16:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonnyolc havi csúcsra erősödött és megközelítette az 1,20-as szintet az euró a dollárral szemben tegnap, miközben az amerikai fizetőeszköz a főbb rivális devizákhoz képest többéves mélypontra gyengült, mivel a befektetők egyre inkább úgy gondolják, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) új politikai keretrendszere azzal jár, hogy a kamatok hosszabb ideig alacsonyak maradnak – írta a távirati iroda. Az euró 1,1998 dolláron forgott az ázsiai kereskedési órákban, ami 2018 májusa óta a legerősebb szintet jelenti. Az utóbbi három hónap alatt a közös európai fizetőeszköz 7,5 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Jerome Powell Fed-elnök múlt heti bejelentése a kereskedőket dolláreladásra ösztökélte, miszerint kamatemelés nélkül eltűrhetik a magasabb inflációval járó időszakokat, és inkább az átlagos inflációra, valamint a nagyobb foglalkoztatottságra összpontosítanak.

A novemberi elnökválasztással járó politikai bizonytalanságok és az amerikai gazdaság fellendülését övező aggodalmak ugyancsak gyengítették a dollárt, aminek az euró volt a legnagyobb haszonélvezője. A tegnap délelőtt közölt adatok, miszerint augusztusban a vártnál alacsonyabb volt az infláció az euróövezetben az energiaárak meredek csökkenésének következtében, nem törték meg az euró árfolyamának emelkedő trendjét. Az ING holland bank elemzői szerint nem valószínű, hogy emiatt az Európai Központi Bank azonnali intézkedést hozzon, és mivel a dollár kilátásai nem túl rózsásak, az euró tovább erősödhet a héten az amerikai fizetőeszközzel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.