Átadás előtt a kaposvári közlekedési központ

Somogy fővárosának 120 éves pályaudvara a hét minden napján nyitva áll a saját és a környékbeli települések 32 ezer lakója előtt

2020. 10. 31. 17:28
null
Kaposvári Pályaudvar Forrás: Építész Fúrum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várostörténeti jelentőségű létesítményt adnak át hamarosan Kaposvárott. Elkészült ugyanis a Modern városok program keretében, az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával az a 17,7 milliárd forint beruházást igénylő intermodális csomópont, amely jelentősen megkönnyíti a város és a Kaposvár környékbeli települések 32 ezer lakójának közlekedését.

A példás gyorsasággal megvalósított beruházásról 2017 augusztusában döntött a kormány, majd két hónappal később megkötötték a kivitelezési szerződést is, 2018 tavaszán pedig már megkezdődhetett a közlekedési központ építése.

A kaposvári vasútállomás rekonstrukcióját követően megkezdődött a volt távolságibusz-pályaudvar átköltöztetése, valamint a jó ideig kényszermegállókból induló helyi járatú buszok sorsa is rendeződik.

A kaposvári pályaudvar 120 éves épülete Pfaff Ferenc tervei alapján készült, s még Trianon előtt is ritkaságszámba ment Magyarországon
Fotó: Építész Fórum

A látványos intermodális csomópont amellett, hogy jelentősen megkönnyíti Kaposvár egyik legforgalmasabb részén a közúti közlekedést, egy gyalogos híd megépítésével közelebb viszi egymáshoz a vasút által kettészelt belvárost és a donneri városrészt. Újra az 1900-ban megismert jellegzetes kép fogadja a vonattal Kaposvárra érkezőket, a városon átutazókat, köszönhetően a ZÁÉV Zrt.-nek, amely a 2015-ben kezdődött és 2019-re befejeződött vasútállomás-korszerűsítési munkájáért műemlék-helyreállítás és építmény-rehabilitáció kategóriában kiérdemelte a nívódíjat. A Pfaff Ferenc tervei alapján épült, idén 120 éves pályaudvar még Trianon előtt is ritkaságszámba ment Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.