Rángatja a vírus az indexet, de stabil a fogyasztók bizalma

A bizalmi indexek a válságkezelés eredményességét is körvonalazzák.

2020. 10. 09. 9:14
null
20200317 budapest korona virus illusztracio havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén az áprilisi mélypont mutatószámaival vetik össze a vásárlásra, rezsire, szolgáltatásokra, oktatásra, kikapcsolódásra, vagyis a háztartások megélhetési igényeire szánt havi kiadások alakulását a gazdaságkutatók.

A járványhullámokkal járó válságban leginkább a munkahely elvesztésétől vagy a megszokott jövedelem hiánya miatti anyagi nehézségektől tartanak a magyarok, ami befolyásolja a megélhetési költekezés kilátásait, az életszínvonal szerinti aktuális fogyasztást. A bizalmi indexek a válságkezelés eredményességét is körvonalazzák.

Életkép egy bevásárlóközpontból. Naponta a vásárlások teszik ki a fogyasztás jelentős részét
Fotó: MTI/Egyed Ufó Zoltán

Már az első járványhullám megtörte a növekedést: ahogy minden külső sokkhatásra, a fogyasztói bizalom tavasszal zuhanórepülésbe kezdett, és bár hamar visszanyerte felhajtóerejét, azóta is kileng időnként, aszerint, ahogy a vírus uralja a mindennapokat.

Kiugrás a gödörből

A mostani kormány regnálása alatt rendre pesszimista jelentéseket közlő GKI havonta fölméri a magyarok fogyasztási kedvét, amit a második hullám alatt is a jövedelmi várakozások, a megszokottól eltérő jelenségek befolyásolnak.

A gazdaságkutató cég jelezte: a fogyasztói bizalmi index az áprilisi hatalmas, csaknem 38 pontos zuhanás után három hónapig lassuló ütemben bár, de összesen közel 23 ponttal emelkedett.

A pénteken nyilvánosságra hozott reprezentatív adatok még szigorú szemmel is eredményes tavaszi intézkedéseket sejtetnek, ezt a bizalmi index gyors visszapattanása vagy például az online pénztárgépekből nyert havi kiskereskedelmi adatok is mutatják.

A dinamikusan bővülő belső fogyasztás, ami felfelé hajtja az inflációt
Fotó: Éberling András

Megírtuk: a legnagyobb arányú bolti költekezés a kormány válságkezelése, kiemelten a márciusban elrendelt hitelmoratórium hatására nyárra már erőre kapott, bár a járvány őszi visszatérésére csökkentettet a vásárlói bizalmat.

Fölfestik a falra

A GKI már aggódik, indexük ugyanis azt mutatja, hogy a kezdeti felfutás után a nyár végével a lakosok visszavettek az optimizmusból, mivel több mint hétpontos lejtmenet következett újabb negyedév alatt.

Eszerint augusztusban 2,7, szeptemberben 1,5, októberben további 3,1 pontos csökkenést mutatott a GKI bizalmi mutatója a fogyasztásban, amely októberben az előző havi (31,1 pont után) 34,2 ponton állt meg.

A járvány befolyásolja, hogy a családok idén mennyit fordíthatnak vásárlásokra Fotó: Bach Máté

A szakértők korábban jelezték: a fogyasztói hangulat, a vásárlóerő a járvány terjedésével ütemesebben vagy éppen visszafogottabban erősödik vissza, de messzemenő következtetéseket még nem lehet megállapítani.

A GKI mégis kiemelte legújabb jelentésében, hogy az áprilisi visszaesésnek csak mintegy negyven százalékát sikerült ledolgozni októberre, ráadásul a tendencia romló. Az iparági várakozások szerint ugyanakkor a vészjósló előrejelzés az év végi fogyasztással erejét vesztheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.