Gyorsan növekednek a keresetek, egyre kevesebb a minimálbéres

Az eddiginél nagyobb lendülettel folytatódhatnak az egyeztetések a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről. Az elmúlt évek kedvező bérfolyamatainak hatására kétszázezer fővel csökkent a két összeggel érintettek száma, ami azt jelenti, hogy sokak keresete már magasabb a kötelező legkisebb béreknél.

Nagy Kristóf
2020. 11. 24. 5:50
null
xx_adobevetel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évek kedvező folyamatainak hatására a minimálbér és a garantált bérminimum is egyre kevesebb munkavállalót érint.

Az idén hivatalosan 248 100-an kerestek minimálbért, míg garantált bérminimumot 793 700 dolgozó kapott – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Egy év alatt, 2020-ra 29 ezer fővel csökkent a bruttó 161 ezer forintos minimálbérre bejelentett munkavállalók száma, 2017 óta pedig 131 ezer fővel kevesebben dolgoznak a legkisebb bérért.

Garantált bérminimumot, bruttó 210 600 forintot 44 ezer fővel kevesebben kerestek, mint 2019-ben. Itt is érdemi javulás látható: a középfokú végzettséghez kötött minimálbérre bejelentett alkalmazottak száma hetvenezer fővel csökkent 2017 óta.

Összességében az elmúlt három évben több mint kétszázezer munkavállalónak rendezték a fizetését olyan mértékben, hogy már nem a kötelező legkisebb kereset vonatkozik rájuk.

A minimálbér a szociális juttatások, egyéb támogatások mértéke miatt fontos, mivel ezek számításánál annak összegét veszik alapul.

A minimálbér 45 százalékkal, míg a garantált bérminimum 63 százalékkal nőtt a 2016-os értékekhez képest

– hangsúlyozta korábban Bodó Sándor, az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Rámutatott: a reálértéken is érdemi emelések a kötelező keresetek feletti bérszinteket is meghatározták, ugyanis ezekben a fizetési kategóriákban is emelniük kellett a munkáltatóknak. Ennek ellenére csökkent a minimálbérre bejelentett munkavállalói létszám, arányuk nem éri el a munkavállalók öt százalékát sem.

Lendületet vehet ettől a héttől a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről szóló egyeztetéssorozat. A tárgyalásokat meghatározza a járvány okozta bizonytalanság.

Érdemben eltér a szakszervezeti és a munkaadói oldal álláspontja, ugyanakkor a felek a korábbi évekhez képest kompromisszumkészebbek lehetnek.

A munkaadói oldal a járvány okozta gazdasági nehézségekre hivatkozva reálértéken (vagyis az infláció mértékével) vagy némileg afelett emelne, de konkrét javaslatot még nem tettek.

Sok munkavállaló, aki korábban a minimálbér vagy a bérminimum összegéért dolgozott, ma már magasabb fizetést kap
Fotó: Mirkó István

A szakszervezetek érvei között a munkavállalók megélhetéséhez szükséges legalacsonyabb bérszint, a környező országok már ismert 2020-as keresetemelése, illetve a munkaadókat érintő, várható kormányzati döntések szerepelnek.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke ezzel kapcsolatban korábban a Magyar Nemzettel azt közölte: ha a kis- és középvállalkozások mentesülnek az iparűzési adó megfizetésétől, akkor a munkáltatóknak nagyobb nyitottságot kell mutatniuk a magasabb minimálbér-emelésre is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.