A vártnál jobb lett a Magyar Telekom harmadik negyedéve

Az árbevétel és a nyereség egyaránt nőtt a cégnél, az éves célszámokon azonban nem változtattak.

2020. 11. 05. 16:40
null
A Magyar Telekom sem tudta elkerülni a járvány kedvezőtlen hatásait Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a tőzsdei zárás után tette közés harmadik negyedéves eredményét a Magyar Telekom. A társaság ezúttal a vártnál jobb eredményeket közölt: árbevétele a tavalyi hasonló időszakhoz képest két százalékkal 167,7 milliárd forintra nőtt, miközben adózott eredménye a tavalyi harmadik negyedéves 11,8 milliárdhoz képest 50,9 százalékkal 19,7 milliárd forintra emelkedett. Hozzá kell tenni, hogy az adat az éves összehasonlításban jelentkező nettó pénzügyi eredmény jelentős javulását tükrözi, miközben 2020 első kilenc hónapját nézve a nettó profit 3,7 százalékkal 30,4 milliárd forintra csökkent, mivel az értékcsökkenési és amortizációs költségek növekedését nem tudta teljes mértékben ellensúlyozni a javuló nettó pénzügyi eredmény.

A jó eredményt ugyancsak árnyalja, hogy a menedzsment nem változtaott az idei várakozásokon: a tavalyihoz hasonló, 667 milliárd forint körüli árbevételt várnak, és a cégnél kiemelten figyelt EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) várakozás sem módosult, nagyjából 200 milliárdos összegre számítanak, ami 1-2 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. Ez a mutató most éves összehasonlításban 1,9 százalékkal 60,7 milliárd forintra emelkedett.

Fotó: Mirkó István

A cég várakozásai 2021-sem mutatnak érdemi növekedést, így a Telekom esetében a befektetők egyelőre leginkább az osztalék miatt láthatnak fantáziát. Ennek mértéke kérdéses: ha a tavalyi 20 forintos szinttel számolunk, a jelenlegi 358 forint körüli árfolyam mellett 3,7 százalékos osztalékhozam adódik, ha a korábbi 27 forinttal, akkor 5 százalék körüli az érték. Magánbefektetők számára egyik sem kifejezetten vonzó, ráadásul a magasabb osztalékra egyelőre kevés esély mutatkozik, ugyanakkor az intézményi befektetők számára már vonzó lehet, vélhetően elsősorban ez határozza meg a részvény árazását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.