időjárás 3°C Ignác 2023. február 1.
logo

Jövőre is szükség lesz diákmunkára a Balatonnál

Gulyás J. Attila
2020.11.14. 14:15
Jövőre is szükség lesz diákmunkára a Balatonnál

Online kitölthető kérdőívet kapnak a tó körüli nyári munkavállalást fontolgató 16–24 éves fiatalok.

Javaslatot dolgozna ki a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) munkaszervezete, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. a már sokak előtt ismert foglalkoztatási probléma, a Balatonnál rendszeresen jelentkező szezonális munkaerőhiány enyhítésére. A program kidolgozása előtt a BFT helyzetfelmérést végezne és tájékozódna az igényekről. Ezúttal azonban nem a turisztikai szolgáltatásokat nyújtó vállalkozókat, hanem a már balatoni munkatapasztalattal bíró vagy a jövő nyári munkát fontolgató, 16 és 24 év közötti fiatalokat tervezik megkeresni

Szinte minden nyáron nagy szükség van a fiatal munkaerőre a vízpartokon
Fotó: Katona Vanda

A kiszemelt célcsoportot egyebek mellett arról faggatnák, vajon a turizmus melyik területén vállalnának szünidei munkát, hol laknának szívesen a két-két és fél hónapos foglalkoztatás során, elfogadhatónak tartanák-e a nyolcórás munkaidőért fizethető nettó 161 ezer forint fizetést. A kérdőív arra is választ keres, hogy van-e már a megkérdezett fiatalnak diákmunka-tapasztata, vonzónak tartja-e a Balatonnál kínálkozó nyári állásokat, elégségesnek tartja-e a kínálatot, és ha már dolgozott az üdülőrégióban vagy csak tervezi azt, könnyű dolga volt-e. Ahogyan azt is igyekeznek megtudakolni az érintettektől, mennyire volt elégedett a munkáltatójával, érte-e sérelem és kielégítőnek tartotta-e a foglalkoztató által biztosított vagy a maga által választott szállást. A jövőben lakna-e szívesen olcsó szállodában, panzióban, apartmanban vagy kollégiumban.

Végül, de nem utolsósorban cseppet sem elhanyagolható a kérdés, vajon mit gondol arról a fiatal, mennyire lesz nehéz megfelelő munkahelyet találni jövő nyáron az ország leglátogatottabb területein.

Az elmúlt nyáron is a szezonális pozíciókra pályázott a legtöbb fiatal
Fotó: Kurucz Árpád

Annál is inkább, miután a jelek szerint a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete számol azzal, hogy a járványveszély elmúltával újrainduló turizmus nem nélkülözheti a vendéglátás gondjait jelentősen mérséklő diákfoglalkoztatást. A kérdőív a www.balatonregion.hu honlapon érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.