MKB-csoport: vezérváltó közgyűlésre várva

Az eredményt az ügyfélhitelek és az értékpapír-portfólió növekedése és a hosszú távú hozamok emelkedése támogatta.

MTI
2020. 11. 26. 13:45
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MKB csoport 2020 harmadik negyedévében 15,5 milliárd forint, az első háromnegyed évben 22,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el; mindkettő hozzávetőleg harminc százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához mérten – tette közzé a csoport konszolidált pénzügyi kimutatását a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A távirati iroda összefoglalója szerint a csoport nettó kamateredménye 9,3 milliárd forint, nettó jutalékeredménye 5,8 milliárd forint volt a vizsgált időszakban. A harmadik negyedéves eredményt az ügyfélhitelek és az értékpapír-portfólió növekedése, a hosszú távú hozamok emelkedése támogatta.

A tőzsdei társaság közölte: a nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti konszolidált mérlegfőösszeg szeptember végén 2399 milliárd forintot tett ki, ami 24 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az ügyfélbetét állomány ugyanekkor 1582 milliárd forintra, az ügyfélhitel-állomány 1027 milliárd forintra rúgott, ami 15 százalékos, illetve kilencszázalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A bankcsoport tőkemegfelelési mutatója szeptember végén 18,9 százalék volt, ami egy százalék alatti csökkenés az előző negyedév adatához képest. A saját tőke 205,2 milliárd forintra emelkedett a második negyedévi 196,4 milliárd forintról, az egy évvel korábbihoz képest pedig 7,7 százalékkal nőtt.

Az MKB Bank portfóliója a harmadik negyedévben tovább javult, az NPL (nem teljesítő hitel) ráta 3,28 százalékra csökkent.

Ugyancsak mérséklődött a bank ügyfelei körében a moratóriumi részvétel: az első időszakban a jogosult ügyfelek 62 százaléka választotta a halasztott fizetés lehetőségét, míg szeptember végén ez az arány 55 százalékos volt.

Az MKB csoport 2020 első háromnegyed évében 22,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el
Fotó: Bach Máté

A társaságnak még idén decemberben lesz egy rendkívüli közgyűlése, amelyen Barna Zsoltot javasolják a vállalat vezérigazgatói posztjára, miután november közepén Balog Ádám lemondott tisztségéről, mert az egyik igazgatósági tagja lesz a Takarék Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Csoport egyesítésére létrehozott Magyar Bankholding Zrt.-nek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.