A mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatok értékesítési lehetőségei ugyan jelentős mértékben szűkültek a turizmus és a vendéglátás leállása, a közétkeztetés visszaesése, az adventi vásárok és rendezvények elmaradása miatt. Ez viszont egyáltalán nem jelenti a lakossági élelmiszer-beszerzés, az év végi ünnepek előtti bevásárlás lehetőségeinek visszaesését – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.
A gazdaság működőképessége és a munkahelyek megtartása érdekében hozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az élelmiszer-előállításban érintett vállalkozások nem álltak le, termelésük folyamatos, semmi nem veszélyezteti a hazai élelmiszer-ellátás fenntarthatóságát, ami a koronavírus-járvány második hulláma idején is folyamatos és biztonságos.
Az üzletek és a vásárcsarnokok, csakúgy, mint a hagyományos és a termelői piacok az intézkedéseknek megfelelő időben nyitva vannak, legkésőbb este hét óráig.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor
A tavaszi járványhelyzetben és azt követően a kiskereskedelemben sok helyen teremtették meg az online rendelés és a házhoz szállítás feltételeit – emlékeztetett a NAK.
A kamara szerint a tömeg elkerülésére az online vásárlási lehetőségeket várhatóan most is sokan veszik majd igénybe.
A kamara körképéből kiderül: a tejtermékeknél sem várhatók ellátási gondok az ünnepek előtt. A bevásárlási dömping december 15-e körül tetőzik: a tej, a vaj, a tejföl és a sajt jellemzően ezekben a napokban kerül legnagyobb mennyiségben a fogyasztók kosarába.
A baromfi- és sertéságazatban sem kell ellátási problémákra számítani. Minden területen elegendő termék és alapanyag jelenik meg a bolti kínálatban.
A csirke- és pulykahús mellett lesz elég pecsenyekacsa, sovány és hízott liba is éppúgy, mint sertés-, illetve malachús, valamint virsli és más húskészítmény.
Halból sem várható hiány, noha az ünnepi időszak mindig komoly kihívást jelent a haltermelőknek. A viszonylag alacsony mértékű hazai halfogyasztás a többszörösére nő karácsony környékén.

Fotó: Bach Máté
A NAK ezzel kapcsolatban arra figyelmeztet, hogy az élő vagy friss hal beszerzése közvetlenül az ünnep előtti napokban gyakran hosszú ideig tartó sorban állással jár.
A járványhelyzet miatt ennek elkerülése kulcsfontosságú, ezért azt javasolják, hogy a friss halakat néhány héttel korábban, megtisztítva tároljuk a mélyhűtőben. Ilyen rövid idő alatt ugyanis sem frissességükből, sem ízükből nem veszítenek.
A kamara végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a tojásfogyasztás és -felhasználás a karácsonyi időszakban a legjelentősebb, idén várhatóan keresletingadozás sem zavarja a piacot.
Nem lesz akadálya annak sem, hogy a megszokott karácsonyi sütemények az ünnepi asztalra kerüljenek, mivel a sütőipari és cukrászkapacitások képesek ellátni a megnövekedő igényeket.