időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Hamarosan elrajtolhatnak a következő időszak uniós pályázatai

Sós Natália
2020.12.17. 08:40
Hamarosan elrajtolhatnak a következő időszak uniós pályázatai

Az Európai Parlament tegnap elfogadta az Európai Unió következő hétéves, 2021 és 2027 közötti költségvetését, így az uniós tagországok már a jövő év elején hozzájuthatnak az uniós támogatásokhoz. Hét év alatt 1074 milliárd eurót kitevő büdzséről az Európai Unió Tanácsával november 10-én született megállapodás, melyet a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács a múlt héten tartott csúcsértekezletén erősített meg – emlékeztetett a távirati iroda.

– Az uniós költségvetés jelentős hozzájárulást adhat hazánk gazdasági fellendülésének, hiszen a támogatásokkal jelentős mértékben növekedhet a bruttó hazai termék – mondta lapunknak Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztés Iroda Zrt. vezérigazgatója. Jelezte: a többéves pénzügyi keret rengeteg lehetőséget kínál hazánknak a gazdasági fellendüléshez.

Ha minden pénzt összeadunk, akkor mintegy ötvenmilliárd eurónyi összeget tudunk majd felhasználni. Ez a pénz részben visszatérítendő, részben vissza nem térítendő forrásokat jelent. A támogatások egészen az évtized végéig lesznek elérhetőek ebből a keretből.

Essősy Zsombor lapunknak azt is elmondta, hogy a következő egy-két hónapban megjelennek az új hétéves uniós pénzügyi ciklus támogatásainak első pályázatai. Minden bizonnyal az állam annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők ne érezzék meg a két költségvetési ciklus közötti átmeneti szünetet, előfinanszírozza az uniós programokat. Ezek a pénzek utólag befolynak a költségvetésbe. Az új hétéves uniós pályázati időszak alapdokumentumának, az úgynevezett Partnerségi megállapodásnak jelenleg folyik a társadalmi egyeztetése.

– Ezek jelentős részben a kis- és középvállalkozások gazdasági növekedését segítik majd elő – emelte ki a vezérigazgató. Hozzátette: a pályázati pénzek hozzájárulnak a fejlődéshez, ami az államnak, az önkormányzatoknak és a gazdasági szereplőknek is kedvez. Mindezzel együtt pedig a lakosság is jól jár.

– A Vállalkozásfejlesztési és innovációs operatív program oroszlánrészt vállal a vállalkozások megerősítésében, hiszen a teljes uniós forráskeret harminc százaléka ebbe a kalapba kerül majd – mondta Essősy Zsombor.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.