Még versenyképesebb lett a magyar adórendszer

Magyarország megelőzi Lengyelországot, Németországot és az Egyesült Királyságot is.

Forrás: MTI2020. 12. 15. 20:13
A nemzetközi szervezet párizsi központja: stratégiát írnak a kkv-knak
Fotó: Europress
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább erősödött a magyar adórendszer versenyképessége az OECD-országok között, a nemzetközi gazdasági szervezet tagjait értékelő Tax Competition idei rangsorában Magyarország megelőzi Lengyelországot, Németországot és az Egyesült Királyságot is – hívta fel a figyelmet keddi közleményében az EY nemzetközi üzleti tanácsadó. A tájékoztatás szerint Magyarország a tavalyi pozícióján egy helyet javítva a 14. lett a vizsgált 36 OECD-ország közül a Tax Competition nemzetközi adó-versenyképességi rangsorában (ITCI).

A rangsor kialakításánál azt vizsgálják, hogy az egyes adórendszerek mennyire biztosítanak megfelelő környezetet nemcsak a befektetéseknek, hanem a munkavállalóknak és a vállalkozásoknak is.

A felmérés szerint Észtország áll a lista élén, míg Olaszország a sereghajtó. Magyarország megelőzi egyebek mellett a 15. helyen álló Németországot, a 21. helyen álló Amerikai Egyesült Államokat, a 22. helyen álló Egyesült Királyságot és 34. helyen álló Lengyelországot is.

A tanulmány alapján Magyarország legnagyobb erőssége a társaságiadó-rendszere, illetve a nemzetközi adószabályok – ezeken a területeken a negyedik helyet szerezte meg a vizsgált országok között. A kilencszázalékos magyar társaságiadó-kulcs egyben a legalacsonyabb is – jelezte az EY. A legrosszabb, 35. helyezést Magyarország a fogyasztási közterhekre kapta, elsősorban azért, mert az elemzett államok közül itt a legmagasabb az áfakulcs, 27 százalékos.

A közleményben Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst & Young ügyvédi iroda adóperes jogásza kifejtette, hogy a jövő évi adócsomag számos újabb adóegyszerűsítést és -könnyítést tartalmaz, így várhatóan tovább javul Magyarország pozíciója a rangsorban is.

Felidézte, hogy emelkedni fog a kisvállalati adó (kiva) értékhatára, azaz többen vehetik igénybe, és csökkenni fog a mértéke. A cégek akkor is visszaigényelhetik majd a behajthatatlan követeléseik után az áfát, ha azzal magánszemély tartozik nekik, ez a lehetőség ugyanakkor szigorú feltételekhez van kötve. További könnyebbséget jelenthet a cégeknek, hogy júliustól az áfabevallásokat a NAV készíti el, ami jelentősen csökkenteni fogja a kis- és középvállalkozások adminisztrációs terheit. A nagyvállalatokat pedig kedvezően érinti majd, hogy megszűnik a fejlesztési tartalék felső határa – mutatott rá a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.