A járvány alatt is biztonságos kirándulóhely Miskolc és környéke

Miskolc környékén számos olyan kirándulóhelyet találhatunk, amely alkalmas arra, hogy a járványhelyzet alatt is biztonságosan mozoghassunk a természetben.

Sós Natália
2021. 01. 24. 16:51
null
József Attila szobra Lillafüreden, Varga Éva alkotása Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémia okozta korlátozások mellett is akadnak arra lehetőségek belföldön, hogy a napsütéses téli időt élvezve néhány órás szabadtéri mozgással, üdítő családi kirándulással kapcsolódjanak ki a magyarok az otthonokban töltött év végi időszak után. A MIDMAR Miskolc Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Közhasznú Kft. olyan helyeket ajánl az alkalmi turistáknak, amit nem érdemes kihagyni, ha éppen Miskolcot és környékét veszik célba.

A kisvasút a család minden tagjának könnyed, nosztalgikus kikapcsolódást kínál Fotó: Kozma István/ KI Észak-Magyarország

Az első említett úti cél lehet a lillafüredi erdei kisvasút, amely téli menetrend szerint hétvégén a Miskolc–Diósgyőr városrészben található Dorottya utcai végállomásról indul a Bükkben lévő Garadnára.

Ha már ott járunk, érdemes kipróbálni a helyi különlegességnek számító Lillafüredi Pisztrángtelepet, ahol számos különleges, füstölt pisztráng közül választhatunk. Ezt követően kár lenne kihagyni egy sétát a több mint kétszáz éves újmassai őskohónál.

Őszi színekben pompázó fák, a Hámori-tó és a Palotaszálló Lillafüreden Fotó: MTI/Vajda János

Garadnáról a Bánkúti Sícentrum felé is túrázhatunk, ahol hét lesiklópályán, kijelölt sífutónyomvonalon és egy elkülönített szánkópályán lehet önfeledten eltölteni az időt. Azokat is örömmel látják, akik csak most ismerkednek a sporttal. A sícentrum mellett a 956 méter magas Petőfi-kilátóból megcsodálhatjuk a Magas-Tátra hegyeit.

A környéken az is talál kedvére való helyszínt, aki kevésbé szereti a téli sportokat. Például a szentléleki pálos kolostorrom romjai csodás látványt nyújtanak, és a gótikus vallási emlék közelében gyönyörű panoráma tárul a Lázbérci-víztározóra a Látó-kövekről.

Lillafüred, a környék örök vonzereje, lenyűgöző látnivalókkal Fotó: MTI

A sokak által kedvelt Lillafüreden lévő Palotaszálló és a függőkertben lévő Szinva-patak vízesése is megunhatatlan látvány a természet kedvelőinek. A közel egy kilométer hosszan közlekedő libegővel hétvégente könnyedén feljuthatunk a Jávorhegyre, ahol az 4,3 kilométeres Oxigén sétaúton megismerhetjük a Bükk gazdag természeti kincseit, állat- és növényvilágát, az erdőbe rejtett Szent István-forrást és a Hajnalka-forrást, valamint a Fehérkőlápai kilátópontot.

A libegőtől alig pár kilométernyi sétára lévő Bükkszentkereszt különleges kirándulóhely. Ez a falu nemcsak az ország egyik legmagasabban fekvő települése, hanem ennek határában találhatók azok a Boldogasszony-köveknek nevezett gyógyító erejű kövek, melyeket ezen erőben hívőknek érdemes a járványhelyzet alatt meglátogatnia.

A völgy koronája Fotó: Fehér János

A Bükkből visszaérkezve megcsodálhatjuk a Diósgyőri várat és a mögötte található Tündérkert szabadidőparkot. A gondosan megtervezett kert igazi családbarát látnivaló, faragott tündérszobrokkal, a kis patakban úszó vadkacsákkal. A szintén igen kedvelt Miskolctapolca védett ősparkjával, csónakázótavával bárkinek remek hétvégi programot ígér.

A MIDMAR közleményének kiemeltje Miskolc belvárosa, ahol egy kellemes sétát tehetünk.

Az Avasi kilátó remek panorámát nyújt, ahonnan az összes fent említett helyre rálátásunk nyílik. Ezen kívül megtekinthetjük a város egyedi lépcsőit, pincesorait és sétálóutcáját.

József Attila szobra a lillafüredi Palotaszálló függőkertjének vízesés közeli pontján Fotó: MTVA/Lehotka László

A Szinva teraszon a Miskolci Lányok és a közelben álló Mancs mentőkutya szobránál kellemes séta közbeni pihenőt tarthatunk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.