A novembert is megszenvedték tavaly a hazai szállásadók

Jelentős visszaesést szenvedtek el a hazai kereskedelmi vendéglátóhelyek a tavalyi utolsó előtti hónapban. A vendégéjszakák száma 2019 novemberéhez képest 85, a belföldi vendégéjszakák száma a kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal csökkent.

Magyar Nemzet
2021. 01. 15. 9:31
null
A szállodát, szobáit elnézve, egy-két évig a kanadai kormány kontójára bizonyára bárki szívesen igénybe venné szolgáltatásait. Forrás: radisson.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezésére irányuló védelmi intézkedések hatására a külföldi vendégek által a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőház-telepeken és közösségi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss számaiból. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 76 százalékkal mérséklődött. Az összes vendégéjszaka 76 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 85 százalékkal volt kevesebb az előző év novemberinél. A belföldi vendégéjszakák száma a szezonálisan és a naptárhatással kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal mérséklődött.

A hazai szálláshelyeken a külföldi vendégek száma 96, a belföldieké 80 százalékkal esett vissza tavaly novemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva
Fotó: Reuters

Az elmúlt esztendő novemberében az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 96, a vendégéjszakáké 93 százalékkal esett vissza. A szálláshelyekre érkezett 20 ezer vendég 75 ezer vendégéjszakát töltött el.

A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent.

Az üdülőház-telepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken is 75 százaléknál nagyobb volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű (98, illetve 95 százalékos) hanyatlás a Balaton turisztikai régióban, illetve Budapesten következett be.

A belföldi vendégek száma 80, a vendégéjszakáké 76 százalékkal lett kisebb. A vendégszám 94 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 238 ezer volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziókban 58, az üdülőház-telepeken 76 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak tavaly novemberben. Az éjszakák kétharmadát a vendégek szállodákban töltötték, ahol 80 százalékos fogyatkozásról számolt be a KSH. A közösségi szálláshelyeken és a kempingekben az előző év novemberi forgalom harmada (33, illetve 34 százaléka) jelentkezett. A visszaesés a Balaton turisztikai régiót érintette leginkább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.