Már több banknál elérhető a fogyasztóbarát személyi hitel

A minősítési rendszert a fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára vezette be a jegybank idén januártól.

Magyar Nemzet
2021. 01. 14. 12:10
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több banktól lehet olyan személyi kölcsönt igényelni, amely megfelel a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóbarát minősítéséhez szükséges feltételeknek – írja legfrissebb elemzésében a Money.hu. A minősítési rendszert a fogyasztóbarát lakáshitelek mintájára vezette be a jegybank idén januártól – emlékeztet a pénzügyi portál, amelynek szakértői szerint bár voltak a piacon olyan személyi kölcsönök, amelyek tudják ugyanazt, mint a fogyasztóbarát társaik, de utóbbiak átláthatóbb helyzetet és fokozottabb versenyt hozhatnak ezen a piacon. A portál felidézi:

a fogyasztóbarát személyi kölcsönök futamideje maximum hét év lehet, végig azonos összegű havi törlesztőrészlettel kell rendelkezniük, végig fix kamatozásúak.

Az igénylés befogadását követően maximum három munkanapon belül folyósítania kell a pénzintézetnek a fogyasztóbarát személyi kölcsönöket. A folyósítási díj a teljes hitelösszeg legfeljebb 0,75 százaléka lehet, teljesen online hitelfelvétel esetén pedig nem kérhet folyósítási díjat a bank. Az előtörlesztési díj maximum az előtörlesztendő összeg fél százaléka lehet, ráadásul az egy évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztésnek ingyenesnek kell lennie. A kamatfelár a bank által választott referenciaértéket ötszázezer forint alatti hitelösszeg esetén maximum 15 százalékponttal, félmilliósnál nagyobb összegnél pedig legfeljebb tíz százalékponttal haladhatja meg.

Idén januártól egyre több bankban érhető el az új, kedvezőbb feltételű személyi kölcsön (képünk illusztráció)
Fotó: Bach Máté

A Money.hu összefoglalója szerint a jelenleg elérhető fogyasztóbarát személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatója 14 százalék alatt marad, de van tíz százalék körüli vagy annál alacsonyabb thm-mel elérhető konstrukció is. Utóbbinál 1,5 millió forintos hitelösszegnél és ötéves futamidőnél a havi törlesztőrészlet alig több mint harmincezer forint lesz.

A személyi kölcsönök piaca tavaly jelentősen zsugorodott, 2020 első tizenegy hónapjában az új szerződések összege negyven százalékkal 314 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi több mint ötszázmilliárd forintról. A csökkenés a koronavírus-járvány hatásaival magyarázható. Egyrészt a tavaly márciusban életbe lépett adósvédelmi intézkedések egyike maximalizálta a személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatóját, ezt követően több bank átmenetileg felfüggesztette a személyikölcsön-igénylések befogadását, folyósítását – írja elemzésében a portál. A pandémia miatt a lakosság „járványüzemmódra” kapcsolt, sok háztartás elhalasztotta a nagyobb kiadásait, márpedig a korábbi években egy részük épp személyi kölcsönből finanszírozta például a lakásfelújítását vagy korszerű háztartási gépek, autó beszerzését. A Money.hu szerint, ha a járvány visszahúzódik, és megkezdődik a fellendülés, javulást mutatnak a legfontosabb gazdasági mutatók, akkor a háztartások is bátrabbak lesznek. Pótolni fogják az elmaradt beruházásokat, és újabbakba vágnak bele, ez pedig keresletet generál majd a személyi kölcsönök piacán – prognosztizálják a szakértők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.