Máris látszik az áfacsökkentés hatása

Árcsökkenés és kínálatbővülés figyelhető meg a kedvezményes lakásépítési áfa bejelentése óta, az új lakások és házak országos kínálata négy százalékkal nőtt tavaly október óta. Megugrott az érdeklődés is, miközben a négyzetméterárak csökkentek.

Sós Natália
2021. 01. 13. 20:15
Lakópark
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, Fotó: Kurucz Árpád Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy lendülettel kezd bele a következő öt-hat évbe az új lakások piaca a pandémiás helyzet miatt kialakult bizonytalanság és a lakásépítési kedv átmeneti csökkenése után. A kínálat felfutása mellett az árak csökkenése a keresleti oldal fellendüléséhez vezet majd – vonták le a következtetést az Ingatlan.com elemzői az újlakás-piac helyzetét vizsgálva, több mint 15 ezer új építésű lakóingatlan-hirdetés adatai alapján.

Az elmúlt időszakban megugrott az eladásra kínált új lakások és házak iránti érdeklődés. Decemberben 127 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatokat, tavaly október óta pedig több mint hatvan százalékkal nőtt éves összevetésben.

– A folyamatok hátterében az állami lakásprogram tavaly októberben bejelentett új, idei évtől elérhető elemei állnak. Elsősorban a kedvezményes, ötszázalékos lakásépítési áfa újbóli bevezetése, valamint a csokos vásárlók áfa-visszaigénylési lehetősége miatt nőtt meg az érdeklődés az új lakóingatlanok iránt

– mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. – Az áfacsökkentés bejelentésére sok beruházó, társasházépítő reagált. Leporolták a korábbi, a kedvezményes lakásépítési áfa 2019-es kivezetése miatt fiókba került terveket és megkezdték a beruházások és a kivitelezések előkészítését ott, ahol jó üzlet az új lakások építése – fogalmazott a szakértő.

Sokan leporolták a terveket, amikor ismét hatályba lépett a kedvezményesebb áfakulcs
Fotó: Éberling András

A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező fővárosi kerületek közül a IX. és XI. kerületben 17 és 22 százalékkal több új lakás jelent meg a piacon, és itt az árak egy-három százalékkal csökkentek. A vidéki nagyvárosok közül Kecskeméten 18 százalékkal nőtt az új lakóingatlanok kínálata, miközben az átlagos négyzetméterárak tíz százalékkal 610 ezer forintra mérséklődtek. Debrecen kivétel, hiszen a hatszázalékos kínálatbővülés ellenére a négyzetméterárak három százalékkal 634 ezer forintra nőttek tavaly szeptember óta. Az áfacsökkentés hatásaként számottevő kínálatbővülés figyelhető meg Egerben, Győrben, Szegeden, Szombathelyen, Székesfehérváron és Veszprémben is.

Az új intézkedések bejelentését követően országos szinten négy százalékkal nőtt az új lakások és házak kínálata, így már csaknem hatezer hirdetésből válogathatnak a portálon. A főváros legjelentősebb újlakás-kínálatával rendelkező XIII. kerületben kevesebb új lakás volt a piacon január elején, mint korábban. A második legtöbb eladó ingatlant árusító XI. kerületben 22 százalékkal, a harmadik helyen álló IX. kerületben pedig 17 százalékkal több új lakóingatlant kínál. Ezekben a kerületekben 923 és 866 ezer forint közé – vagyis 2,9-1,1 százalékkal – csökkentek a négyzetméterárak csupán három hónap alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.