A miniszterelnök is előadást tart a gazdasági évadnyitón

Idén a járvány miatt online formában tartják meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara éves rendezvényét.

Magyar Nemzet
2021. 02. 03. 10:35
ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. március 10. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján az Intercontinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is beszédet mond Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című rendezvényén, ám a koronavírus-járvány miatt a csütörtöki eseményt online formában tartják meg – derült ki Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tájékoztatásából. A programot a Duna World élőben közvetíti.

A sajtófőnök az MTI-nek elmondta: a fórumon előadást tart Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Parragh László, az MKIK elnöke. Az eseményt a közmédián keresztül is figyelemmel lehet kísérni, a Duna World televízió csütörtökön 10 órától élőben közvetíti a kamarai gazdasági évnyitót.

Az MKIK két évvel ezelőtti gazdasági évadnyitóján stratégiai intézkedéseket ismertetett Orbán Viktor kormányfő, Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter. A pandémia előtti időszakban a miniszterelnök még arról beszélt többek között: a jövőben is megmarad a költségvetési fegyelem, az államháztartási hiány alatta marad az uniós tűréshatárnak, az államadósság tovább mérséklődik, miközben az uniós átlagot legalább két százalékkal meghaladja az éves gazdasági növekedés.

A tavaly márciusi eseményen pedig Orbán Viktor meghirdette a gazdaságvédelmi akciótervet, amellyel a koronavírus miatt akkor már bajba jutott ágazatokat segítette meg a kormány. Akkor azt kérte az MKIK-tól, hogy gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők „földközeli” visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken. Nem makrogazdasági lépésekre, hanem célzott ágazati programokra lesz szükség – például a turizmusban –, és ezeknek a kormány megteremti a pénzügyi feltételeit – közölte a miniszterelnök, aki egyben azt is elmondta: a 2020-as és a 2021-es költségvetést is újra kell tervezni, sok milliárd eurónyi gazdaságélénkítő segítségnyújtásra lesz szükség, ami mindenkitől követel majd hozzájárulást.

Tavaly tavasz óta a gazdaságvédelmi akcióterv számos intézkedése szolgálta a gazdaság helyreállítását és a munkahelyek megvédését. A legfontosabb kormányzati lépések közé tartoztak a különböző bértámogatások, a hitelmoratórium, az ingyenes képzések, a beruházások ösztönzése, az átmeneti és tartós adócsökkentések. A vírushelyzet első és második hullámában bevezetett programok 1,6 millió munkavállaló munkahelyének megőrzésében segítettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.