A visszaesők járnak a legrosszabbul a munkaügyi ellenőrzéseknél

Idén több ágazatban is fokozott ellenőrzésekre kell számítani, a korábbi jogsértők nagy bírságokat fognak kapni.

Magyar Nemzet
2021. 02. 15. 14:20
null
A célvizsgálat szerint tízből kilenc munkavállaló biztosít megfelelő védősisakot, azt azonban a munkavállalók harmada nem használja (képünk illusztráció) Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körültekintőnek kell lenniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknél az elmúlt három évben munkaügyi jogsértést tártak fel. Az év elejétől új szabályok vonatkoznak a bírság kiszabása során mérlegelendő szempontokra – hívta fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás. – Azok a vállalkozások, amelyek munkaügyi ellenőrzés során visszaesőnek bizonyulnak, rendkívüli módon megnehezíthetik saját sorsukat. A január elejétől életben lévő szabályok szerint ugyanis esetükben a korábbi jogsértést súlyosbító körülményként értékelik a büntetések kiszabásakor, amely a szokásosnál így jóval nagyobb összegre is rúghat – hangsúlyozta Simon László, az ügyvédi társulás szakértője.

Kiváltképp a különösen veszélyes foglalkoztatási ágazatokban, így az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és az egészségügy terén működő vállalatok részéről indokolt a szokásosnál is nagyobb fegyelem.

Az innovációs tárca a múlt év végén arra hívta fel figyelmet, hogy az idén a munkavédelmi ellenőrzések az említett ágazatokban lesznek intenzívek, de az építőiparban nagy számban várhatók munkaügyi ellenőrzések is. Ugyanakkor munkaügyi ellenőrzéseket – többek között a fekete foglalkoztatás miatt – az építőiparon kívül is nagy számban tartanak. Ezek szükségességét többek között az ellenőrzések tavalyi, harmadik negyedéves adatai is igazolják, amelyek szerint a foglalkoztatók hetven százalékánál tártak fel a vizsgálatok munkaügyi jogsértéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.