Eleonóra 2024. február 21.
logo

A visszaesők járnak a legrosszabbul a munkaügyi ellenőrzéseknél

Magyar Nemzet
2021.02.15. 14:20
A visszaesők járnak a legrosszabbul a munkaügyi ellenőrzéseknél

Körültekintőnek kell lenniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknél az elmúlt három évben munkaügyi jogsértést tártak fel. Az év elejétől új szabályok vonatkoznak a bírság kiszabása során mérlegelendő szempontokra – hívta fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás. – Azok a vállalkozások, amelyek munkaügyi ellenőrzés során visszaesőnek bizonyulnak, rendkívüli módon megnehezíthetik saját sorsukat. A január elejétől életben lévő szabályok szerint ugyanis esetükben a korábbi jogsértést súlyosbító körülményként értékelik a büntetések kiszabásakor, amely a szokásosnál így jóval nagyobb összegre is rúghat – hangsúlyozta Simon László, az ügyvédi társulás szakértője.

Kiváltképp a különösen veszélyes foglalkoztatási ágazatokban, így az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és az egészségügy terén működő vállalatok részéről indokolt a szokásosnál is nagyobb fegyelem.

Az innovációs tárca a múlt év végén arra hívta fel figyelmet, hogy az idén a munkavédelmi ellenőrzések az említett ágazatokban lesznek intenzívek, de az építőiparban nagy számban várhatók munkaügyi ellenőrzések is. Ugyanakkor munkaügyi ellenőrzéseket – többek között a fekete foglalkoztatás miatt – az építőiparon kívül is nagy számban tartanak. Ezek szükségességét többek között az ellenőrzések tavalyi, harmadik negyedéves adatai is igazolják, amelyek szerint a foglalkoztatók hetven százalékánál tártak fel a vizsgálatok munkaügyi jogsértéseket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.