Csökkentik a munkavállalók kiszolgáltatottságát

A jogsértésen ért munkaadók a jövő héttől kötelesek lesznek munkavállalóikat visszamenőlegesen legalább egy hónapra bejelenteni.

Magyar Nemzet
2021. 02. 22. 12:20
Visszamenőleg is előírhatják a munkavállalók utáni befizetéseket Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy március elsejétől hatályos törvénymódosítás felszámolhatja a jogkövető vállalkozások versenyhátrányát, csökkentheti a munkavállalók kiszolgáltatottságát – közölte Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára közleményében azt írta,

a jogsértésen ért munkaadók a jövő héttől kötelesek lesznek a jogszerűtlenül foglalkoztatott munkavállalóikat visszamenőlegesen legalább egy hónapra bejelenteni

a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. A jogszabályváltozások alapján a jövőben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság visszamenőlegesen biztosíthatja a bejelentés nélküli foglalkoztatásból elmaradt munkáltatói befizetéseket.

Visszamenőleg is előírhatják a munkavállalók utáni befizetéseket (képünk illusztráció)
Fotó: Bach Máté

Bodó Sándor kiemelte:

a kormány 25 év után újítja meg a munkaügyi ellenőrzés szabályrendszerét.

Az intézkedés rendezi a munkából élők jogviszonyát, amivel többen társadalombiztosítási ellátásra is jogosulttá válnak, és meghosszabbodik a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük. Az új rendelkezés megszüntetheti a jogszerűen foglalkoztató vállalkozások versenyhátrányát, hiszen a költségvetés és a munkavállalók kárára ügyeskedők elveszítik a bejelentés nélküli foglalkoztatásból származó, tisztességtelen előnyöket. A március elsejével életbe lépő előírás a versenytorzító hatások kiküszöbölése mellett fehéríti is a gazdaságot. Bodó Sándor megjegyezte, a kormány kiemelt célja a jogszerű foglalkoztatás elősegítése, a gazdaság további fehérítése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.