Elsietett enyhítésre feketeleves jöhet az éttermekben

– Ha most nem tanúsítunk türelmet, a vendéglátósok pedig kiharcolják a szigorítások enyhítését, idővel romlana a helyzet, majd az újabb leállás után az év további részében már ki se nyithatnánk a vendéglátóhelyeket – közölte a Magyar Nemzettel Csapody Balázs. A balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa arra kéri a három hónapja satuba szorult vállalkozókat, hogy a mostani helyzet tárgyalásos megoldásában bízzanak, ne az engedetlenségben.

2021. 02. 01. 8:41
null
Balatonszemes, 2012. február 11. Csapody Balázs tulajdonos egy bort választ ki a borhűtőből a balatonszemesi Kistücsök étteremben, amely a vidék kedvenc étterme elismerést nyerte el a Dining Guide étteremkalauz által meghirdetett Az év étterme 2011 című versenyen. MTI Fotó: Varga György Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor tavaly tavasszal két hónapra be kellett zárnunk, nem számítottunk arra, hogy később annál is súlyosabb pandémiás helyzettel kell szembesülnünk. Az őszi járványhullámban újra le kellett állnunk, már három hónapja zárva vagyunk – különösen azok vannak bajban, akik megtartották a dolgozóikat. Hogy meddig lehet ezt tolerálni, nem tudom, abban viszont biztos vagyok, hogy a problémáink tárgyalásos úton megoldhatók – közölte a Magyar Nemzettel a vendéglátóipari körök feszült helyzetéről Csapody Balázs, az ország egyik leglátogatottabb vidéki éttermének tulajdonosa, aki a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

A Kistücsök a vidék kedvenc étterme elismerést nyerte el a Dining Guide 2011-es mezőnyében Fotó: Varga György/MT

– Leginkább a családi vállalkozások kerültek nehéz helyzetbe, ahol már fogytán a tartalék, de a pénzügyi befektetők által fenntartott, nagyobb vendéglátóipari cégek is gondban vannak – ismertette a szakember.

Úgy folytatta:

ha most nem vagyunk türelmesek és a korlátozások sietős enyhítését kérjük, akkor két-három hónap múlva soron következhet még egy, a jelenlegi szezonnál sokkal megterhelőbb időszak.

Ha most lazítanának a járványügyi korlátozásokon, idővel az eddigieknél is nehezebb helyzetbe kerülhet a szakma. Felmerülne az a veszély is, hogy

ha a vírus miatt majd újra zárni kell az étkezőhelyeket, az azzal is járna, hogy az év további részében már nem indulhatna be a vendéglátóipar

– jegyezte meg Csapody Balázs.

A Kistücsök tulajdonosa szerint

belföldön már áprilisban megindulhat az élet, de nemcsak a Balatonnál, hanem Budapesten is.

Ez azonban a szakember szerint csak azon a szinten remélhető, amikor már csökken az egészségügyre nehezedő nyomás, kevesebb lesz a fertőzött, továbbá mindenhol fegyelmezetten járnak el az emberek, beoltatják magukat.

Malaccsülök díszítése a Kistücsökben Fotó: Varga György/MTI

– Állampolgári engedetlenségi akciókkal, általában a radikális megoldásokkal nem értek egyet, ehelyett inkább

olyan fórumokra van szükség, ahol a szakmabeliek elmondhatják gondjaikat, illetve azok megoldásához segítséget kérhetnek

– fogalmazott a szakember, aki szerint figyelemreméltó kérés, hogy a bevétel nélkül maradt munkáltatóknak ne kelljen sokat várniuk az állományban tartott dolgozók havi munkabér-támogatására.

Mint mondta, érthető, hogy legyen gyorsabb a pénzek kiutalása és egyszerűsödjön a támogatás ügyintézése.

Csapody Balázs aláhúzta:

most minden vendéglátóipari vállalkozásnak nagy szüksége van arra, hogy a kormány által jóváhagyott segítség időben megérkezzen.

 

Dél-balatoni borkóstoló maszk és távolságtartás nélkül, még 2019-ben. Tavaly a koronavírus tarolt mindent, idén a belföld hamar erőre kaphat Fotó: Krausz Andrea

– Ha egy tortából többen esznek, akkor mindenkinek kevesebb jut. Az a fontos, hogy a munkaerőt mozgásban tartsuk

-–szögezte le a gasztronómiai akadémia elnöke annak kapcsán, hogy a bezárás alatt némi bevételt jelent az üzleteknek az ételkiszállítás, azonban túlkínálat alakult ki a házhoz rendeléseket teljesítő szolgáltatás piacán.

A gasztronómia csúcsforradalmára

A Pannon Gasztronómiai Akadémia alapítói a vendéglátó szakma meghatározó személyiségei, többségük a híres Bocuse d’OR Akadémiának is tagja. Fő céljuk, hogy szervezett formában, céltudatosan lépjenek fel a magyar gasztronómia színvonalának emeléséért (Wikipédia). Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök vendéglő tulajdonosa, a hazai gasztronómiai forradalom egyik élharcosa, szószólója, aki szerteágazó munkája során tevékeny szerepet vállal a vendéglátóipari szakképzés korszerűsítésében is. A szakember magas színvonalú tevékenysége elismeréseként több rangos szakmai kitüntetésben részesült.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.