Felavatták a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székházát

Magyar Nemzet
2021. 02. 19. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyváltása erősíti Magyarország nemzetközi pénzügyi központ szerepét a régióban és Európában is – jelentette ki Varga Mihály a pénzintézet új székházának átadásakor. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormány a gazdaság újraindításában számít a pénzügyi szektorra, így a Nemzetközi Beruházási Bank együttműködésére is. A bank már közel 150 milliárd forinttal segített magyarországi beruházásokat.

A tárcavezető megjegyezte: 17,3 százalékos részesedéssel Magyarország Oroszország után a második legnagyobb részvényese a banknak. Jelenleg öt nagy nemzetközi fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-európai régióban. A Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyének megnyitása előnyös a pénzintézet számára is, mivel ennek köszönhetően fennakadás nélkül integrálódik az európai pénzügyi környezetbe, és jobban tud kapcsolódni a világ pénzügyi rendszeréhez is. A pénzintézet működésének minden területén komoly sikereket könyvelhet el, nyeresége rekordmértékben nőtt, és tavaly év végén megközelítette a 7,3 millió eurót. A miniszter ismertette: Magyarország uniós szinten is eredményesen védekezett a járvány kedvezőtlen hatásai ellen. A tavalyi 5,1 százalékos GDP-mérséklődés kedvezőbb az uniós országok -6,4 százalékos átlagánál, amely a magyar gazdaság ellenálló-képességének, és a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek köszönhető.

A gazdaság újraindítása szempontjából fontos tény, hogy tavaly igen magas volt az országban a beruházások értéke. A növekedéshez való visszatérést támogatja a gazdaság-újraindítási akcióterv is, amely több intézkedéssel összehangoltan segíti a gazdaság bővülését.

Nikolay Kosov, a pénzintézet elnöke köszöntőjében kiemelte: a budapesti székhelyváltás az egyik legjelentősebb esemény a bank ötvenéves fennállása óta. Mint mondta: Magyarország részvényesként való visszatérése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára a bank regionális fókuszú pénzintézetté tudott fejlődni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.