Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy jót tesz az egészségünknek és az immunrendszerünknek, ha növeljük étrendünkben a növényi élelmiszerek arányát, legtöbben azonban
mégsem vesszük komolyan a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságát, a hüvelyeseket illetően pedig még sajnálatosabb a helyzet.
Többek között erre hívja fel a figyelmet a hüvelyesek világnapja, amelyet 2018 év végén deklarált hivatalos világnappá az ENSZ közgyűlése. A FAO (az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete) 2019-es adatai alapján világszerte átlagosan naponta
A számok az elmúlt harminc évben stagnálnak – a gabonafélék, tejtermékek és húsok uralta étrend tehát régóta jellemző.
– A hüvelyesek értékes növényi fehérjéket és aminosavakat tartalmaznak, és az egészséges étrend részeként
segítenek az elhízás, illetve egyes krónikus betegségek, mint a diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek és a rák visszaszorításában
– mondta Viktoria Kalinin, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének Európáért és Közép-Ázsiáért felelős kommunikációs szakértője.
A zöldségek, illetve a hüvelyesek fogyasztásának terén hazánknak is van hová fejlődnie. A Bonduelle reprezentatív kutatásának eredményei alapján itthon a napi fogyasztási arányokat tekintve a legtöbben tejterméket és fehér lisztből készült pékárukat (45 és 41 százalék) fogyasztanak, a friss zöldségek fogyasztási aránya pedig mindössze 37 százalék. A válaszadók szerint teljes napi táplálkozásukból 26 százalékot tesznek ki a zöldségek, ez az arány azonban a valóságban még kevesebb lehet, hiszen a kutatásban résztvevők feltételezhetően túlbecsülték saját zöldségfogyasztási szokásaikat.

Fotó: Éberling András
Kedvenc zöldségeink a paradicsom, a burgonya és a paprika, a hüvelyeseket pedig mindössze a válaszadók 43 százaléka említette a három kedvence között. Az eredményekből jól kitűnik, hogy zöldségfogyasztásunk alapját leggyakrabban a fő fogások mellé köretként elfogyasztott krumpli és a szendvicshez bevitt paradicsom és paprika képezi.
– A hüvelyesek világnapja kiemelt társadalmi és egyben környezetvédelmi problémára hívja fel a figyelmet, hiszen ezen növények fogyasztásával nem csupán szervezetünknek és egészségünknek, de a Földnek is segítünk. A hüvelyesek és zöldségek termesztése sokkal kevesebb terhet ró a környezetre, mint az állattenyésztés és húsfeldolgozás. A bab-, borsó- és lencsefélék ráadásul széles spektrumot kínálnak tápanyagok, színek, textúrák és ízek terén is – mondta Szirbek András, a Bonduelle Central Europe marketing vezetője.