Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Lesz forgalom a nyáron: naptárba került a Balaton-átúszás

Hőfokát tekintve a tó vize július végén alkalmasabb az úszásra, mint egy hónappal korábban, és ebben az időben kevesebb a rendezvényt megzavaró esőzés.

2021. 02. 05. 11:49
20200801 Balatonboglár Fotó: Kovács Tibor Somogyi Hírlap 38. Lidl Balaton-átúszás, amelyen majd kilencezren rajtoltak el. Fotó: TIBOR KOVÁCS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szigligeti strandon elmaradt az év első turisztikai attrakciója, a január 1-jei hagyományos csobbanás, de a július 31-re tervezett 39. Lidl Balaton-átúszásnak nem állhat útjába a járvány – mondta a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában a balatoni nyár több évtizedes múltra visszatekintő szabadidősport-turisztikai rendezvényének ötletgazdája.

Szántó László, a Kaposvárott élő nyugalmazott sportfőtanácsos – aki 35 éven át irányította a gyakran tízezer amatőr úszót és több ezer drukkert Balatonra csábító rendezvény szervezőbizottságát, és most fő tanácsadóként segíti a rendezvénygazda Budapest Sportiroda munkáját – lapunknak kifejtette: helyesnek tartja, hogy a 39. Lidl Balaton-átúszás időpontját július 31-re jelölték ki az illetékesek.

Több évtizedes hagyománya van a sportturisztikai eseménynek Fotó: Somogyi Hírlap/Kovács Tibor

A múlt évben a többszöri időpontváltozás után június vége helyett augusztus 1-jén ugrottak vízbe az úszók a révfülöpi strandon. Az idén sem változik az időpont, így ha a járványveszély miatti korlátozások nem akadályozzák a rendezvény megtartását, az első időpont július 31-e, a hónap utolsó szombatja lesz.

Szántó László szerint hőfokát tekintve a tó vize július végén alkalmasabb az úszásra, mint egy hónappal korábban, és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy ebben az időben kevesebb a rendezvényt megzavaró esőzés. Ezt Horváth Ákos meteorológus, a siófoki viharjelző obszervatórium vezetője is megerősítette lapunknak.

A Kékszalag vitorlásverseny ugyancsak tömegeket vonz a partra. Előtérben a vízi sportok turizmusa Fotó: MTI/Varga György

Mint ismert, a Balaton-átúszáson Révfülöpről indulva 5200 méteren át kell tempózniuk az úszóknak, hogy célba érjenek a boglári Platán strandon. De idén is lesz a félmaratonhoz hasonló féltáv. Akik nem éreznek erőt az öt kilométeres táv leküzdéséhez, azoknak Boglárról indulva 1300 métert kell megtenniük, visszaútban pedig ugyanazon a folyosón kell visszaúszniuk a Platán strandra, amelyen a Révfülöpről indulók tempóznak a cél felé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.