Márciustól új energiacímkékkel jelölik a háztartási gépeket

Új energiacímkékről kell tájékozódni a háztartási gépek vásárlásakor márciustól. Voltaképpen jó hír, hogy elavult a jelenlegi rendszer, hiszen azt jelenti, hogy a berendezések egyre hatékonyabban használják fel a villamos energiát, egyre kevesebb áram kell egységnyi munka elvégzésére. A számítás bonyolódik, de a lényeg ugyanaz marad: minél jobb besorolást kap a gép, annál kevesebbet fogyaszt.

2021. 02. 15. 6:23
Környezetvédelmi szempontból mindenképpen megéri drágább hűtőt vásárolni Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltűnik a háztartási gépek energiahatékonysági címkeiről a sok kis pluszjel márciustól, sőt jóval kevesebb lesz az A osztályú besorolás is. Ennek az az oka, hogy idejétmúlttá vált a még néhány hétig élő skálázás, hiszen a berendezések energiahatékonysága egyre jobb, így egyre több pluszt kellene használni – vagyis inflálódott a rendszer.

Nemcsak a pluszok tűnnek el, hanem az eddiginél jóval kevesebb termék érdemli ki az A és a B osztályzatot is. A változásra az Európai Unió nyomán lapunk is beszámolt néhány alkalommal, és már tavaly november óta találkozhattak az új jelzéssel a régi mellett azok, akik háztartási gépet vásároltak. Most márciusban a mosó-, a mosogató-, a mosó-szárító gépek, a hűtőszekrények, a fagyasztók és a borhűtők is mind új energiabesorolást kapnak, a többi termék átsorolása a későbbiekben várható. A főzőlapok, sütők, légkondicionálók és szárítógépek pedig egyelőre maradnak a régi rendszerben.

Más lesz a skála, de ugyanarra kell figyelni: a legjobb kategória fogyaszt a legkevesebbet
Fotó: Bach Máté

A változást alátámasztandó a Media Markt a hűtőgépek és a hűtők példáját mutatta be: ezeknek a termékeknek már 2017-ben kilencven százaléka valamelyik pluszos A kategóriába tartozott, emiatt egyre nehezebbé vált megítélni a készülékek energiafogyasztási szintjei közti különbséget. Az átminősítések alapján például

egy korábban A+++ mosogatógép az új rendszerben csak a D kategóriának felel meg, az F osztály pedig 2024-re minden kategóriában kifut.

A rendszer szigorítása a gyártókat tovább ösztönzi majd arra, hogy tovább fejlesszék termékeiket úgy, hogy azok ismét bekerülhessenek a felső két kategóriába.

Az új besorolás egyes részleteire is kitért a kiskereskedelmi lánc, az értelmezés kedvéért. Eszerint a berendezéseket az összesített energiaindex (EEI) alapján sorolják az egyes kategóriákba, de ez mást jelent, más eredményt hoz például egy mosógépnél, mint egy mosogatógépnél. Egy A+++ energiaosztályú mosogatógép az új számítás szerint akkor kaphat ilyen szintű minősítést, ha az EEI-értéke kisebb mint ötven, márciustól viszont a tényleges fogyasztástól függően B, C vagy D osztályba kerül. Más a helyzet a mosógépeknél: egy most még A+++ energiaosztályú termék az új rendszerben C vagy D kategóriában is megjelenhet az energiaindextől függően. Az EEI számítása tehát jelentősen eltér a két szabályozás alapján az egyes készülékeknél, de a lényeg minden esetben ugyanaz: a jelenleg mindössze három osztályt kitöltő gépeket – mosógépeket, mosogatógépeket, hűtőket, fagyasztókat – a jövőben hat osztályba osztják be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.