Segíthetik a bővülést a lakossági megtakarítások

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a veszélyhelyzet idején a lakosság Európa-szerte jellemzően elodázza a fogyasztást.

Horváth Éva
2021. 02. 17. 8:47
null
Mára már megnyugodtak a kedélyek a boltokban Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány nyomában járó gazdasági krízis több sajátos jelenség kialakulását hozta magával, többek között a lakosság megtakarítási rátájának emelkedését is. A bővülő tendencia a 2020-as évre és akár már az idei esztendő első heteire is jellemző, s főként a háztartások fogyasztásának visszafogása miatt következett be. A gazdaság újranyitásának időszakában azonban sokat segíthetnek az előző időszak megtakarításai.

A magas szinten lévő megtakarítások ösztönözhetik a beruházások növekedését, ahogyan az elhalasztott fogyasztások megvalósulása később ugyancsak élénkítheti a gazdaságot

– mutat rá elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

Az Európai Unió egészét tekintve a háztartások megtakarítási rátája ugyan csökkent 2020 harmadik negyedévében a megelőző három hónaphoz képest, mégis 4,5 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Ugyanez szinte minden tagállamról elmondható; a legnagyobb növekedést Hollandia (7,9 százalék) és Dánia (7,7 százalék) könyvelhette el – emeli ki az Oeco­nomus. Eközben jelentős fogyasztáscsökkenés következett be olyan déli államoknál, amelyekre általában nem a spórolás, sokkal inkább a költekezés jellemező: Spanyolországban 8,5 százalékos, míg az olaszoknál 7,4 százalékos visszaesést regisztráltak.

Európa számos országában a háztartások a korábbiaknál jóval kevesebbet költöttek, költenek a veszélyhelyzet ideje alatt Fotó: Reuters/Leonhard Foeger

Magyarországon a veszélyhelyzeti időszakokban ugyancsak általános jelenség, hogy az emberek a korábbiaknál jóval kevesebbet költöttek, költenek, elhalasztják a kiadásaikat a korlátozások feloldása utáni időszakra. Ez a mentalitás állhat a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi adatai mögött is, amelyek szerint 2020 decemberében a háztartások betétállománya, tranzakciókból eredően, szezonálisan igazítva több mint 175 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 344,4 milliárd forinttal gyarapodott.

A jegybank legfrissebb értékpapír-statisztikáiból továbbá az is kiderül, hogy 2020-ban a lakosság csaknem 1290 milliárd forintnyi friss pénzt helyezett el értékpapírszámlákon. Ugyanezen időszak alatt a hazai bankbetétállomány 1600 milliárd forinttal emelkedett, ami miatt történelmi rekordra nőtt a bankban tartott lakossági vagyon nagysága.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.