A járvány gondot okozhat a prémiumfizetésnél is

A járvány és hatásai nem várt kellemetlenséget okozhatnak idén egyes cégeknek.

Magyar Nemzet
2021. 03. 20. 14:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly kirobbant járvány és hatásai akár nem várt kellemetlenséget okozhatnak idén egyes cégeknek. Nem kizárt ugyanis, hogy aktuálisan nemkívánatos prémiumfizetési kötelezettséggel kell szembenéznie a vállalatoknak. Azoknál a cégeknél, amelyek korábban készítettek az alkalmazottak premizálásának feltételeit rögzítő munkáltatói szabályzatot, most különösen fontossá válik, hogy annak összeállításakor precíz munkát ­végeztek-e. Ez főként a nagyobb dolgozói állománnyal rendelkező cégeknél fordulhat elő, amelyeknél előszeretettel alkalmaznak munkáltatói szabályzatokat erre vonatkozóan.

A pandémia miatti gyengébb teljesítmény ellenére is terhelhet prémiumfizetési kötelezettség egy céget
Fotó: Fejér Megyei Hírlap / Fehér Gábor

– Amennyiben a feltételeket csak nagyvonalúan írták körül, az a nem kívánt fejlemény is előfordulhat, hogy a pandémia okozta gyengébb teljesítmény ellenére prémiumfizetési kötelezettség terheli a céget. A munkáltatói szabályzat egyik legfontosabb sajátossága ugyanis, hogy noha nem kötelező ilyet kiadni, ám ha ezt megteszi a vállalat, akkor az abban foglaltakhoz kötve van – hangsúlyozta Nyitrai Tibor, az act legal Bán és Karika Ügyvédi Társulás ügyvédje.

– A helyzet különösen érzékeny lehet, hiszen a magyar bírói gyakorlat alapján a prémium munkabérnek minősül, így a munkavállaló akár bírósági úton is kérheti a járandósága kifizetését.

A munkáltatóknak tehát olyan korlátokat kell beépítenie a prémiumszabályzatba, amellyel meggátolhatják, hogy az esetleges társaságot érintő veszteséges időszak során is teljesíteniük kelljen a kifizetéseket.

Jogviták elkerülése érdekében, a prémium feltételek között mindenképpen ajánlott az elérhető legmagasabb összeget feltüntetni, illetve azt is szabályozni kell, hogy a munkavállaló milyen mértékben jogosult prémiumra a feltétel részteljesítése esetén. Mindezeken felül rendkívül hangsúlyos szempont az is, hogy a cég egyértelműen meghatározza azokat az okokat, amelyek kizárják a kifizetését (így például az elmaradt üzleti profit) vagy csökkentik annak összegét – sorolta a jó tanácsokat Nyitrai Tibor. Majd hangsúlyozta: mindez azért különösen fontos, mert a már közölt munkáltatói szabályzatot csupán kivételes esetben lehet felmondani vagy a munkavállaló hátrányára módosítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.