Álomhatárt lépett át Warren Buffett vagyona

A tőzsdei árfolyamok szakadatlan emelkedése a legnagyobb cégek fő tulajdonosainak vagyonát egyre csak növeli. Most a legendás konzervatív befektető, a kilencvenéves Warren Buffett vagyona lépte át a százmilliárd dolláros határt.

Fellegi Tamás Péter
2021. 03. 12. 7:30
Berkshire Hathaway holds annual shareholders' meeting
Warren Buffett Fotó: Johannes EISELE Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főbb tőzsdék újabb és újabb magasságokba emelkednek, sok részvény dönti meg örökös csúcsát. Amikor a legnagyobb cégekkel történik ez, fő tulajdonosuk vagyona is nagyot nő a napi részvényárfolyammal számolva, ennek köszönhető, hogy gyakran helyet is cserélnek a világ leggazdagabb emberei. Most épp az Amazon-főnök, Jeff Bezos a leggazdagabb, utána következik a Tesla-tulajdonos Elon Musk, aki nagyjából két hónapon át őrizte az első helyet.

Az előkelő társaságban természetesen ott van Warren Buffett is, aki évtizedek óta kezeli nagy gonddal cégét, a Berkshire Hathaway-t, ami gyakorlatilag egy konzervatív befektetési alapként működik, befektetőit folyamatosan csinos hozammal megjutalmazva. A cég tőzsdei emelkedése nyomán Buffett részesedésének értéke annyira megnőtt, hogy az üzletember vagyona átlépte a százmilliárd dolláros határt, aminél szebb eredményt nehéz elképzelni a kilencvenéves guru számára.

Warren Buffett
Fotó: Johannes EISELE / AFP

Természetesen ez az állapot lehet, hogy csak átmeneti, hisz a tőzsdei árfolyamok változékonyak, és a hosszú emelkedő trend után akár kiadós korrekció, esés is következhet. Most mindenesetre hat ember vagyona van a százmilliárdos szint fölött: Jeff Bezos és Elon Musk mellett még Bill Gates és Mark Zuckerberg tartozik ide a legismertebbek közül, valamint egyetlen nem amerikaiként a francia Bernard Arnault, a Louis Vuitton tulajdonosa. Csak érdekességképpen említjük, hogy nem sokkal utánuk, kilencvenmilliárd dollár fölötti vagyonnal a ­Google két alapítója, Sergey Brin és Larry Page következik a listán. Jeff Bezos vagyona a jelenlegi részvényárfolyam mellett 180 milliárd dollár, Elon Muské 173 milliárd, a harmadik helyezett Bill Gates 138 milliárddal rendelkezik. Buffett mellett Mark Zuckerberg Facebook-főnök az, akinek vagyona épp csak hogy meghaladja a százmilliárdot.

Warren Buffett cégének részvénye idén eddig különösen jól teljesített: 15 százalékkal emelkedett, miközben az S&P–500 index 3,8 százalékkal került feljebb. A Berkshire Hathaway hatalmas készpénzállományt halmozott fel, és miután Buffett akkor szeret vásárolni, amikor fundamentálisan olcsók a részvények, most nem nagyon talál vonzó befektetési célpontot, ezért a hatalmas készpénzállományból nagy ütemben vásárol a cég saját részvényeket, ezzel a legközvetlenebb módon növelve a részvényesi értéket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.