Áprilistól már mindenhol kapható a hazai paprika és paradicsom

Egyre több helyen kapható a hazai termesztésű paprika, paradicsom és kígyóuborka, de nagyobb mennyiségben áprilistól jelennek meg az üzletekben és a piacokon a hazai hajtatott zöldségfélék. A termőterület csökkenése ellenére tavaly a paradicsom, az uborka és a salátafélék betakarított mennyisége nőtt, a paprikaféléké stagnált, a káposztaféléké csökkent.

Nagy Kristóf
2021. 03. 16. 18:00
null
Az üzletekben olcsóbb lesz a paradicsom, tavalyi szinten marad a paprika ára, a kígyóuborkáé és a fejes salátáé viszont emelkedik Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kis mennyiségben már található hazai hajtatott – fóliás, üvegházi – paradicsom az üzletekben, de nagyobb mennyiségben áprilistól várhatók a hazai primőrzöldségek, főként a paprika, a paradicsom és a kígyóuborka – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A hajtatott növényi kultúrák közül a paprikafélék termesztése a legjelentősebb, 185 ezer tonna, majd a paradicsomé 130 ezer tonnás termésmennyiséggel.

Kígyóuborkából 36 ezer, káposztafélékből 22 ezer tonnát szedtek tavaly a termelők. A hajtatott gomba 31 ezer tonnát tett ki.

Április elejétől már mindenhol kapható a hazai termesztésű paradicsom
Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az elmúlt években erőteljesebben csökkent a káposztafélék és a paradicsom hazai termőterülete. A paprikaféléké és az uborkáé nem változott, a salátaféléké viszont jelentősen nőtt.

A termőterület csökkenése ellenére a paradicsom, az uborka és a salátafélék betakarított mennyisége nőtt, a paprikaféléké stagnált, a káposztaféléké csökkent.

A hajtatott zöldségeket jellemzően fűtött üvegházakban, valamint fűtött, illetve hidegfóliákban termesztik hazánkban. A zöldségtermesztő terület körülbelül kilencvenezer hektár. Ebből az úgynevezett hajtatófelület 3500 hektár, amiből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia, összesen 500-600 hektár.

A legfontosabb hajtatókörzetek Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében, illetve Pest megye déli részén találhatók.

A hazai fűtött üvegházakban jellemzően paradicsomot, paprikát és kígyóuborkát termesztenek. A termálvízzel fűtött üvegházakban a paprikaféléket már tavaly október–decemberben elültették a gazdálkodók. Az üvegházi és fóliás termesztést érdemben befolyásolják a fényviszonyok.

A hajtatott zöldségfélék közül a paprika terem a legnagyobb mennyiségben
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Rendkívül rossz fényviszonyok jellemezték a decembert és a januárt, az elmúlt tizenöt év legrosszabb besugárzását mérték a termelők.

Az év elején ezért a szokásosnál 30-40 százalékkal kevesebb áru került a piacra.

A paradicsom üvegházi kiültetése a paprikánál később, decemberben és januárban kezdődött. A palánták pótmegvilágítást kaptak, így nem észrevehető számottevően a fényhiány, és a február eleji hideg sem okozott komolyabb gondot.

Nagyobb mennyiségű áru paprikából és paradicsomból is húsvét körül várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.