Húsvét előtt napokra előre bevásárolunk

Péntektől országszerte élénkülhetnek az élelmiszervásárlások a járványügyi korlátozások mellett is. Húsvéthoz közeledve nem egész egy hetük maradt a családoknak arra, hogy az április eleji hosszú hétvége előtt gondoskodjanak a több napra, illetve az ünnepi asztalra szánt alapanyagok beszerzéséről – derül ki Vámos György lapunknak adott, friss helyzetjelentéséből. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára rámutatott: a hagyománytisztelet meghatározza a magyarok húsvéti és karácsonyi fogyasztását, az elmúlt évben pedig elterjedtek a fegyelmezett vásárlások.

2021. 03. 26. 5:55
null
Már a húsvét előtti nagyobb forgalomra is készülnek a láncoknál Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az elharapózott járvány már másodszor is elmosni látszik a húsvéti ünnepeket, az élelmiszer-kereskedelemben felkészültek a cégek a rendkívüli működési rendben várható élénkebb vásárlásokra, ami sok helyütt már most is türelmet igényel.

– A húsvét előtti utolsó hétvége kezdődik el, és bár jövő csütörtökig mindennap nyitva vannak az üzletek, az élénkebb bolti forgalom mostantól naponta jelentkezhet.

Érdemes előre felkészülni a járványügyi helyzetben szigorú fegyelmezettséget igénylő ünnepi bevásárlásokra

– figyelmeztetett Vámos György.

Korábban már a húsvét előtti hónapban is több fogyott az ünnephez kapcsolódó termékekből Fotó: Teknős Miklós

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lapunkat emlékeztette: munkaszüneti nap lévén április 2-án,

nagypénteken nem lesznek nyitva az üzletek, másnap, nagyszombaton viszont még adódik egy vásárlási nap a szükséges alapanyag-beszerzésekhez.

– Vasárnap és hétfőn húsvétot ünnepelünk, ezért legközelebb a jövő hét utáni héten, kedden lehetnek nyitva az áruházak, élelmiszerüzletek – sorolta a főtitkár.

Mint mondta, akadnak majd kivételek: a jövő hétvégén is elérhetők lesznek például a benzinkutak, az ügyeletes gyógyszertárak, a pályaudvarok üzletei, illetve valamennyi olyan, élelmiszert kínáló kisbolt és trafik, ahol nem az alkalmazott, hanem maga az üzlettulajonos áll be a pult mögé.

Csokikavalkád. A járvány idején kevesebb fogy a szezonális édességekből, legalábbis az eddigi tapasztalatok szerint Fotó: Bach Máté

– Mindenképpen számolni kell a járvány miatt szükséges korlátozásokkal húsvétkor is – hangsúlyozta Vámos György, aki szerint

optimális lenne, ha előre terveznének a vásárlók, viszont fontos, hogy ne menjenek tömegesen a boltokba, inkább családonként egy-egy felnőtt személy az idősebbeket is segítve igyekezzen megoldani a bevásárlást.

Megjegyezte, hogy jó volna, ha a járványra való tekintettel idén sem lenne az áruházi forgatag csábító program a gyermekeseknek, illetve az elkövetkező, iskolai tavaszi szünettel is érintett időszakban a fiataloknak.

Sonkavásár a Budafoki Szomszédok Piacán Fotó: Havran Zoltán

Felidézte: járványügyileg már egy húsvéti és egy karácsonyi időszak tapasztalatai állnak mögöttünk, ami alapján látszik, hogy

a magyarok a hagyománytisztelet ellenére fegyelmezetten igazodnak a bolti korlátozásokhoz,

és megfogadva a kormány vonatkozó intelmeit, tudatosabb fogyasztásra váltottunk át.

– Természetesen most is számítunk arra, hogy sonkát, tojást, kalácsot sokan vásárolnak, vagy a sütemények, házi finomságok tipikus elemeiből, vagy friss zöldségekből, csokitojásból, nyúlfigurából több kerül a kosarakba, de például a locsolókölni eladásainál nem várható nagy növekedés – jegyezte meg Vámos György, megemlítve, hogy a kormány ad majd iránymutatást arra, ezúttal miként lehet élni a tradicionális tavaszköszöntő vagy vallási hátterű húsvéti szokásokkal, például a locsolkodással.

Matyó népviseletben Mezőkövesden. Számos hagyományos program elmarad húsvétkor, már a második alkalommal Fotó: MTI/Komka Péter

A szakértő beszélt arról is, hogy az év eleji visszafogottabb értékesítési szezon után az iparcikk-eladások is meglódulnának húsvét tájékán, ezért idén nagy a várakozás, hogy a járvány milyen formában követeli meg a boltok további korlátozását.

– Minden kereskedő odafigyel arra, hogy húsvét előtt se legyen túlzott tömeg a boltokban.

Több üzletben már szabályozzák a belépők számát a megfelelő távolságtartás érdekében, hiszen inkább az üzlet előtt álljunk sorba, mint belül

– mondta a főtitkár, aki arra is figyelmeztetett, hogy a maszkviselés mellett kötelező lett a másfél méteres védőtávolság betartása is az üzleteken belül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.