Közösségi élmény is lehet a kerti grillezés

Nem kötelező ingerszegény programmá silányítani az otthoni húsvétot, amely a magyaroknál együtt jár a díszesen terített asztalra kerülő tipikus ünnepi fogások elkészítésével és közös elfogyasztásával.

Magyar Nemzet
2021. 03. 28. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei már a második évünk, hogy a koronavírus-járvány miatt „otthon maradós” lesz a húsvét, mert a megfontolt családok eltekintenek a rokonlátogatásoktól, a hagyományos vendégeskedéstől, és csak szűk körben, háztartáson belül tartják meg az április eleji ünnepet. Nem kötelező azonban ingerszegény programmá silányítani az otthoni húsvétot, amely egyébként a magyaroknál együtt jár a díszesen terített asztalra kerülő tipikus ünnepi fogások, sütemények, tavaszidéző finomságok elkészítésével és közös elfogyasztásával.

A grillezésből közös családi program is lehet a hosszú hétvégén Fotó: Magyar Nemzet

A szerencsésebbek például a saját kertjükben vagy a tágas teraszukon, de akár a kisebb emeleti erkélyen is a húsvéti hosszú hétvégén távoli vagy tipikus hazai tájakon tett nyaralásaikat idézhetik fel azzal, hogy akár online kapcsolatba lépve a rokonokkal, barátokkal, közös grillezést tartanak a szabad ég alatt – ki-ki a saját otthonában, mégis együtt. A jó idő beköszöntével ugyanis a grillszezon is kezdetét vette, vagyis a járvány miatt eddig kényszerűen a beltérre korlátozódó közös főzések, étkezések kiköltözhetnek a szabadba.

Simon László, a Sage termékmenedzsere több hasznos tanácsot gyűjtött össze az ünnepi és a nyári grillezésekhez.

Érdemes tudni, hogy eleve nem igényel nagy előkészítést a házi sütögetés akkor, ha valaki kontaktgrill készüléket használ, hiszen ezzel az elektromos eszközzel füst- és károsanyag-mentesen, de élményszerűen lehet grillezni. – Egy kontaktgrill kis helyet foglal, a hússzeletek oldalai viszont egyszerre süthetők vele, míg kinyitva, előre beállított hőfokon, időzítéssel süthetünk is egyszerre húsokat, halakat, zöldségeket, gyümölcsöket – mutatott rá a szakértő.

Csak a fantázia szabhat határt a grillre kerülő alapanyagok tekintetében Fotó: 123RF

Tanácsa szerint sütés előtt javasolt időben kivenni a hússzeleteket a hűtőszekrényből, hogy visszanyerjék természetes szerkezetüket. A felengedés során keletkező nedvességet lehetőleg ne csapvíz alatt távolítsuk el, hanem itassuk fel egy konyhai papírtörlővel – sorolta Simon László, aki azzal folytatta, hogy sütés előtt javasolt húspáccal előkészíteni a szeleteket, amely egyfelől karakteres ízvilágot teremt, másfelől kicsit megpuhítja őket.

Sütögetés közben a húshoz kizárólag hőálló műanyag/szilikon anyagú húscsipesszel nyúljunk, hogy elkerüljük a grill-lapok megkarcolását – szól az újabb intelem. Azért sem jó a hússzeletek villával történő forgatása, mert úgy felsérthetjük a húskérget, így például a steakben lévő értékes levek kifolyhatnak. Fontos lehet még, hogy grillezés után lehetőleg pihentessük a húst egy ideig, és csak ezt követően tálaljuk fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.