időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Nem gátolja a járvány az olaj további drágulását

Fellegi Tamás Péter
2021.03.05. 07:55
Nem gátolja a járvány az olaj további drágulását

Jócskán hatvan dollár fölé drágultak a főbb nyersolajfajták, közel egy évvel azután, hogy összeomlott az olajár. A nyersanyag iránti kereslet erős, a kitermelők pedig meglepően fegyelmezettek, nem árasztják el a piacot.

Emelkedett az olajár, miután a szaúdi energiaügyi miniszter óvatosságra intett az olajkitermelésre vonatkozó várakozásokat illetően. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), valamint a tavaly óta fennálló, összehangolt kínálatcsökkentésben részt vevő partnereik azért találkoztak tegnap, hogy megvitassák a további teendőket, illetve döntsenek a korlátozások sorsáról.

A bővülő globális kereslet ellenére az OPEC az áprilisi termelés szinten tartásáról döntött, míg a piac még csütörtök délelőtt is a termelés napi félmillió hordós növelését várta

– tudósított a távirati iroda. Néhány nappal korábban egyes szakértők pedig még napi másfél millió hordó termelésnövelést is elképzelhetőnek tartottak. Oroszország és Kazahsztán ugyanakkor mentességet kapott, kissé növelhetik a termelésüket áprilisban: Oroszország napi százharmincezer hordóval, Kazahsztán pedig napi húszezer hordóval.

Elemzők szerint a kereslet erősödésével hónapok óta nem tart lépést a kínálat, így óhatatlanul emelkedik az ár. A járvány előtt hasonló árak mellett maximális volt a kitermelés és a fogyasztás is, de alapvetően túlkínálat volt a piacon. A járvány hatására a kereslet összeomlott, ezért a kitermelők eddig példátlan összehangolt kitermeléscsökkentés mellett döntöttek, amit többé-kevésbé azóta is érvényben tartanak. A kereslet viszont jóval nagyobb lett azóta, hisz a tomboló járvány ellenére most már csak egyes gazdasági ágakat zárnak le a legtöbb országban, Kínában pedig, amely a világ legnagyobb olajimportőre, a járvány már rég megszűnt, a gazdaság még növekedett is tavaly, az olajfogyasztás már nem marad el a járvány előtti szinttől.

Az OPEC nem engedett a kísértésnek, tartja a korlátozásokat
Fotó: Reuters

A kitermelők óvatosak, mert attól tartanak, hogy ha lényegesen enyhítenek a korlátozásokon, akkor túl nagy kínálat zúdul a piacra, amely Kínát leszámítva még igen messze van attól, hogy a járvány előtti keresleti szintet akár csak megközelítse, hiszen például a légi forgalom alig üzemel, és a nemzetközi, sőt sok helyen a belföldi turizmus is leállt. Mindazonáltal egyes elemzők arra számítottak, hogy talán a napi félmillió hordóval emelt kitermelést is elbírná a piac jelentős árcsökkenés nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.