Összesen 1127 milliárd forint a plusz forrás az egészségügynek

Több portál is valótlanul állította, hogy a kormány a járvány ideje alatt mindösszesen 60,7 milliárd forintot csoportosított át az egészségügybe.

Magyar Nemzet
2021. 03. 23. 13:18
null
Forrás: Pénzügyminisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több portál is leközölte az Mfor.hu megtévesztő cikkét – hívja fel a figyelmet Facebook bejegyzésében a Pénzügyminisztérium. Ahogy írják, az Mfor.hu valótlanul állította, hogy a kormány a járvány ideje alatt összesen 60,7 milliárd forintot csoportosított át egészségügybe.

A valóság ezzel szemben az, hogy a tavalyi évben a járvány elleni védekezési alapból és a gazdaságvédelmi célú keretekből összesen 1127 milliárd forint plusz forrást csoportosított át a kormány az egészségügynek a költségvetési törvényben tervezetten felül.

 

Fotó: Pénzügyminisztérium

A két alap tételei:

  • A járvány elleni védekezési alapból teljesített 1027 milliárd forint kiadás biztosította az egészségügyi célú eszközbeszerzések, az infrastrukturális fejlesztések (például a Kiskunhalasi Járványkórház felállítása) mellett az egészségügyi dolgozók egyszeri, 500 ezer forintos juttatását is. Egyedül ez utóbbi, az orvosok, ápolók munkáját elismerő tétel százmilliárd forintot meghaladó kiadást jelentett.
  • Gazdaságfejlesztési forrásokból a hazai egészségipar támogatása, az ellátásbiztonság növelése érdekében a tavalyi évben százmilliárd forintot különített el a kormány. Ez a forrás nemcsak az egészségügy biztonságát, hanem a munkahelyek megőrzését, új munkahelyek teremtését is támogatta.
  • Ezzel a tavalyi évben az egészségügyi kiadások összértéke megközelítette a 3000 milliárd forintot.

    Az idei évre elkülönített egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap szintén háromezer milliárd forintos forrást jelent, amely felülről nyitott, tehát szükség esetén túlléphető. A kormány a járvány elleni egészségügyi védekezés költségeit – ahogyan eddig, úgy a jövőben is – maradéktalanul biztosítja. Az álhírek hátráltatják a járvány elleni védekezést, ezért továbbra is kérjük a sajtó képviselőit, hogy ne terjesszenek megtévesztő információkat – olvasható a Pénzügyminisztérium bejegyzésében.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.