Új stílust keresnek a Balaton középületei

Űrállomáshoz hasonlító, multifunkcionális létesítmény fogadja a látogatókat a korlátozások feloldása után Zamárdiban.

2021. 03. 28. 19:59
The Zam! Zamárdi bubi épülete
The Zam! Zamárdi bubi épülete Fotó: Bujnovszky Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghökkentő stílusú épület ötlik a 7-es főút zamárdi szakaszán autózók szemébe, és a balatoni bringaúton kerekezők is rácsodálkoznak a város teniszpályája mellett emelkedő, űrállomás jellegű létesítményre. A The Zam! névre keresztelt közösségi épületet egyelőre zárva tartják, de amint feloldják a korlátozásokat, az érdeklődők belülről is megtekinthetik a négyévszakosra tervezett, multifunkcionális építményt, a fény házát.

Zamárdi új bubi épülete
Fotó: Bujnovszky Tamás

– Háromszázötven millió forint pályázati forrással indult 2018-ban a közösségi ház tervezése, de ezt az összeget menet közben csaknem százmillióval meg kellett toldanunk. Szerencsére túl vagyunk már a beruházási költség előteremtésének gondjain, így már felhőtlenül örülhetnénk az elsődlegesen a turisztikai szezonhosszabbítást szolgáló The Zam! elkészültének. Csak már megnyithatnánk! – mondta lapunknak Zamárdi polgármestere. Kérdésünkre, hogy gond nélkül átment-e a város képviselő-testületének ülésén a Studio A4 terve, Csákovics Gyula határozott nemmel válaszolt. – Megosztotta a képviselő-testületet a karakteres épületterv, bizonyára az itt élők és a nyarat nálunk töltők között is lesz, aki majd elfordítja a fejét, és nem pihenteti meg tekintetét a fény házán, de már a tervet elutasító képviselők is látják: új színfolttal gazdagodott a város építészeti, kulturális palettája – részletezte a polgármester.

A tihanyi hajókikötő is a modernebb épületek közé tartozik. Tavaly elnyerte az Év balatoni középülete díjat
Fotó: Balatoni Szövetség

Csákovics Gyula elmondta: Olyan multifunkcionális létesítmény tervezésére írtak ki pályázatot, amely a képviselő-testület kihelyezett üléseinek is helyet ad, de elsősorban közösségi, kulturális események, zenei rendezvények, kiállítások megtartására alkalmas. Emellett igénybe vehető akár esküvő vagy más családi esemény céljára is. A százötven személy befogadására alkalmas nagytermen kívül kávézót és ajándékboltot is talál benne a látogató, a térszint fölött közel négy méter magasan pedig egy hatalmas tetőterasz is helyet kapott. Onnan a tó északi partjának panorámájában gyönyörködhetünk vagy szurkolhatunk az épület szomszédságában lévő teniszpálya versenyzőinek. És ami a legfontosabb, a tervező Kendlik Géza által „bubi” formájúnak nevezett közösségi tér az év minden napján nyitva áll a látogatók előtt. – A műszaki átadás megtörtént, most már csak üzemeltetői pályázatok beérkezésére, és a mielőbbi nyitásra várunk – tette hozzá Zamárdi polgármestere.

Karakteres, szép épületek kerestetnek

Identitását keresi a balatoni építészet, amely végképp szakítani akar az ötvenes, hatvanas, hetvenes évek balatoni középületein is nyomot hagyott stílussal. Az utóbbi időben felgyorsult a törekvés, amelynek az is lökést adott, hogy a tóparti önkormányzatok érdekeit képviselő Balatoni Szövetség minden évben kiírja a pályázatot az Év balatoni háza, és ezen belül az Év középülete címre. Így lett például 2020-ban az Év legszebb, legmodernebb középülete a tihanyi hajókikötő épülete.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.