Varga Mihály: A kormány segíti a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat

Az idén 4–4,5 százalékos lehet a növekedés a pénzügyminiszter szerint.

Forrás: MTI2021. 03. 05. 14:10
VARGA Mihly
Budapest, 2019. szeptember 24. Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozik a Készpénzkímélõ iskolák programról a második kerületi Szabó Lõrinc Kéttannyelvû Általános Iskola és Gimnázium aulájában 2019. szeptember 24-én. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyminiszter szerint ha húsvét után, megfelelő átoltottság esetén nyitni lehet, akkor van remény arra, hogy a magyar gazdaság a múlt évi ötszázalékos visszaesés után az idén 4–4,5 százalékos növekedést érjen el. Varga Mihály erről pénteken beszélt egy más témában tartott online sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter a távirati iroda tudósítása szerint kijelentette, hogy a korábbi prognózisokat nem kell felülvizsgálni, a második negyedévben jelentős változás történhet, és arra számítanak, hogy az előző év azonos időszakához képest az idei második negyedévben két számjegyű lehet a növekedés.

Varga Mihály elmondta, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának szigorító intézkedései lelassítják a gazdaság visszaépülését.

A kormány most is segíteni kívánja a bezárás átmeneti időszakában nehéz helyzetbe került vállalkozásokat. A korábban támogatásban részesült ágazatokban működő cégek továbbra is megkapják a lehetőséget, de lesznek új érintett területek is.

– A Pénzügyminisztériumban most véglegesítik annak a rendeletnek a szövegét, amely szabályozza, hogy mely területek milyen formában élhetnek a támogatási lehetőséggel – tette hozzá.

Támogatás beruházásokhoz

– Folytatódik a nagyvállalati beruházási támogatási program az idén 25 milliárd forintos kerettel, ha ennél nagyobb indokolt igény jelentkezne, a lehetőséget bővítik – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, a West Hungária Bau Kft. paksi üzemének virtuális átadásán. A miniszter jelezte, hogy a West Hungária Bau Kft. 1,9 milliárd forint költséggel fejlesztette a paksi telephelyét, győri üzemében új gépeket állított munkába, a beruházás 245 munkahelyet védett meg a járvány negatív hatásaitól, és 42 új munkahely létesítéséhez járul hozzá. A kormány a beruházáshoz kilencszázmillió forint támogatást adott. A fejlesztés része annak a 2015 óta tartó nagyvállalati beruházási támogatási programnak, amely az elmúlt öt évben 179 hazai vállalat fejlesztéseit segítette 160 milliárd forint értékben, ezzel összesen 380 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, és több mint háromezer-egyszáz munkahely jött létre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.