Eddig nem tudták érvényesíteni a hús- és tejágazat szereplői az alapanyagköltségek jelentős világpiaci emelkedését. Piaci információink szerint ennek oka – hasonlóan az előállítási költségek emelkedéséhez – szintén a világjárvány.
Az egy évvel korábbiakhoz képest a gabona világpiaci ára jelentősen, ötven-hatvan százalékkal emelkedett. Ez a folyamat gyakorlatilag minden élelmiszerpiaci szereplőre kihat: elsősorban az állati termékeknél okozott jelentős önköltségiár-növekedést a termelőknél.
A gazdálkodók és a feldolgozók egymaguk nem tudják kigazdálkodni ezt a többletterhet, ezért a fogyasztói árakban is érvényesítenék a pluszköltségeket. Ez ugyanakkor nem olyan egyszerű.
– A fogyasztói árak emelkedését több tényező is befolyásolja,
az áremelés pedig alapvetően nem érdeke a kiskereskedelemnek, mivel a folyamat átmeneti keresletcsökkenést eredményezhet
– hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára felidézte,
noha az önköltségi árak jelentősen nőnek, világszerte egy másik jelenség is velünk van: a járvány miatt a legtöbb országban még nem indult be a turizmus és a vendéglátóipar mint jelentős élelmiszer-felvásárló ágazat. Ennek következtében készletek halmozódtak fel, a túlkínálat viszont megnehezíti a termelői átadási árak emelését is.
Vámos György arra figyelmeztetett, a nyitást követően már egyszerűbb lehet érvényesíteni a magasabb árakat, de a folyamat fogyasztói árakra gyakorolt hatását ma még nem lehet pontosan látni. Hozzátette: a piaci szereplőknek elegendő idejük van arra, hogy felkészüljenek a nyitásra és a megemelkedő keresletre, emellett az élelmiszer-vertikum különböző szereplői a jelentős pályázati támogatási forrásokra is számíthatnak.

Fotó: Havran Zoltán
Elsősorban az importzöldségek és -gyümölcsök ára emelkedett jelentősebben a múlt évhez képest, míg
a hazai szezonális élelmiszerek ára enyhén csökkent vagy alig változott
– derül ki az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb jelentéséből. Az import áremelkedését – a hazaihoz hasonlóan – a szezonális, időjárási hatások is befolyásolják, emellett a külföldről behozott termékek árában megjelent a szállítási költségek jelentősebb emelkedése. A tejtermékeknél és a tojásnál már elkezdődött az áremelkedés, ugyanakkor ebből a fogyasztók még nem sokat érzékelnek:
az ESL-tej ára egy-két százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. A tejtermékek árnövekedése egy év alatt összességében két és nyolc százalék között alakult, a tojás ára három-négy százalékkal magasabb.
Jelentősen nőtt a termelők előállítási költsége a gabona, így a takarmány világpiaci árának emelkedése miatt. A folyamat pedig előrevetíti, hogy előbb-utóbb a lakosságnak is magasabb árat kell fizetnie az alapvető élelmiszerekért, kiugró drágulás helyett ugyanakkor fokozatos áremelkedésre kell készülni.
Ez a tendencia nemcsak Magyarországon figyelhető meg, világszerte drágulást okoz a járvány és annak tovagyűrűző hatása.
A következő időszak fontos mérföldköve lesz, hogy az egyes országok milyen ütemben nyitnak és a keresletbővülést követi-e a kínálat emelkedése.