Módosul Paks II finanszírozása

A módosítás a kamatszintet nem érinti, a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj a korábbinál rugalmasabbá válik. A finanszírozás átütemezését elsősorban a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódása tette szükségessé.

2021. 04. 29. 16:18
null
A Paks II beruházás látványterve Forrás: Paks II. Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeres tárgyalások eredményeként Magyarország számára kedvezően módosulhat a Paks II beruházás finanszírozási szerződése – közölte a Pénzügyminisztérium.

Elegendő lesz 2031 márciusában megkezdeni a hitel tőketörlesztését a megállapodásban eredetileg rögzített 2026 márciusa helyett, így ennek költségét már az erőmű termelheti ki. A finanszírozás átütemezését elsősorban a korábbi uniós vizsgálatok elhúzódása tette szükségessé.

A paksi atomerőmű kapacitásfenntartó beruházását érintő uniós eljárás annak idején nagyjából három évig tartott, ez idő alatt pedig nem haladhatott a terveknek megfelelő ütemben az előkészítés. A visszafizetés 2026-os kezdetét a 2014-es orosz-magyar államközi szerződésben a második új blokk akkor várható kereskedelmi üzembehelyezéséhez kötötték. Lapunk úgy tudja, hogy a kényszerű csúszás miatt már korábban felmerült a törlesztés kezdetének hozzáigazítása az üzembehelyezés módosult időpontjához. Ezt sikerült elérni most, aminek abban rejlik a jelentősége, hogy a tőkeköltséget már maga az új erőmű termelheti ki.

A tárca felidézte, hogy az atomerőművi fejlesztés nyolcvan százalékának finanszírozását az Oroszország nyújtotta államközi hitel biztosítja, vagyis a 12 és fél milliárd eurós beruházás árából tízmilliárd eurót kedvező kamatozású finanszírozás formájában vesz fel a magyar állam.

A módosítás szerint változatlan feltételekkel 2031-ig, a projekt megvalósításának végéig rendelkezésre áll az államközi hitel. A Magyar Nemzet úgy tudja, az utolsó törlesztési időpont nem változott, az továbbra 2046. szeptembere.

Változatlan az is, hogy hazánknak jogában áll bármikor előtörleszteni a már felvett hitelt, névértéken, további díjak nélkül. Így biztosítható, hogy mindenkor a legkedvezőbb finanszírozással valósítsuk meg a projektet, és azt is jelenti, hogy az előtörlesztett részletek után nem kell kamatot fizetni.

Magyarország eddig minden számlát előtörlesztett, vagy az előtörlesztés már folyamatban van, így a módosítás az Országgyűlés jóváhagyása után úgy történhet, hogy a Paks II-vel összefüggésben nincs tartozása Magyarországnak Oroszország felé.

A két új blokk látványterve
Fotó: Paks 2 Zrt.

A hitel rendelkezésre tartási díja szintén kedvezőbb a magyar félnek a megújított szerződés szerint, mert az éves hitelkeret felülvizsgálható tárgyév júliusáig. A Pénzügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy az orosz hitelre a magyar kormány biztonsági védőhálóként tekint, hiszen a tízmilliárd eurós hitelkeretből mindig csak annyit hív le, amennyi az adott időszakban felmerülő számlák kifizetéséhez szükséges.

Végezetül emlékeztettek, hogy a Paks II projekt jelentősen hozzájárul Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához. Az atomerőművi kapacitás fenntartása lehetővé teszi a rezsicsökkentés megőrzését, míg a beruházással munkahelyek jönnek létre és erősödik a térség gazdasága is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.