Nem változtatott az alapkamaton a jegybank

A döntés megfelelt az előzetes elemzői várakozásoknak. A tanács legutóbb legutóbb tavaly júliusban változtatott az alapkamaton.

Magyar Nemzet
2021. 04. 27. 15:50
null
20200610 Budapest Magyar Nemzeti Bank (MNB) Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden, és a kamatfolyosó sem változott – közölte az MNB. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak. A tanács legutóbb tavaly júliusban változtatott az alapkamaton, akkor 15 bázisponttal csökkentette azt. Előtte júniusban szintén 15 bázisponttal mérsékelték a kamatot, amely 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon – ismertette a távirati iroda.

– A tanács közleménye a magyar gazdaság helyreállásával kapcsolatban optimista megközelítést alkalmaz. Elismeri ugyanakkor azt is, hogy az infláció a következő hónapokban bázishatások miatt öt százalék körül alakulhat, ám ezzel kapcsolatban nem lát szükségesnek intézkedést. Azonban a közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a felfelé mutató kockázatok realizálódása esetén az MNB megteszi a szükséges lépéseket, azaz ez alapján, amennyiben a beérkező adatok indokolják, nem elképzelhetetlen kismértékű szigorítás – kommentálta a döntést Regős Gábor. A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője jelezte: lazítás kevésbé merül fel lehetőségként, itt inkább az egyhetes betét kamatának csökkentése lenne lehetséges 15 bázisponttal, ám a jelenlegi szintet az MNB fenn kívánja tartani, amíg az inflációs kockázatok indokolják – és egyelőre indokolják.

– A további monetáris politikát tehát az április–májusi inflációs adatok határozhatják meg, ekkor jelennek majd az adatokban a nyitás után végrehajtott áremelések, illetve a megjelenő másodkörös inflációs hatások – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.