Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Vonzzák a turistákat a balatoni piacok

A gyenesdiási piacot már több mint egy hete megnyitották, a fonyódin pedig hétről hétre nő az árusok, velük együtt a vásárlók száma. A 120 millió forintból megújult zamárdi Patkó piacot május elejétől látogathatják a friss zöldséget, gyümölcsöt, kézműves termékeket kereső turisták. Aki pedig a Dél-Balaton-közeli Imremajor gasztro- és kézműves piacát választja, az a Balatonfenyvesről induló kisvonattal is eljuthat a népszerű „Majorkára”.

2021. 04. 30. 6:05
A piacok is nyitva tarthatnak a következő időszakban Fotó: Vajda János Forrás: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugat-balatoni térség elsőként megnyitott piacán, a hévízin még nincs élénk forgalom, de amint megérkeznek az első vendégek a fürdőváros ez idő szerint még zárva tartó szállodáiba és magánszálláshelyeire, várhatóan lesz forgalmuk a helyben árusító kistermelőknek, kézműveseknek.

Az idén tízéves, önfenntartó piactól néhány perces autóútra lévő, naponta nyitva tartó keszthelyi termelői piacon már nagyobb a forgalom, talán mert a bőséges árukínálat mellett 170 gépkocsi számára alkalmas parkolóhely is a vevők rendelkezésére áll. Gyenesdiáson 21 millió forintból újult meg a téliesített piac, ott a szokásos kisgazdasági termékek mellett egy Vegaoázis nevű részleg és Halbár várja az érdeklődőket.

A magyarok igényei egyre erősebbek a háztáji, kistermelői termékek iránt (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A szombatonként látogatható tihanyi piacon viszont elsősorban a főszezonban élénkül meg a forgalom, ahol a kínálat gazdag, de árban nem a legalacsonyabb árusítóhely, ezért elsősorban a tehetősebb hazai turisták vagy helyiek látogatják – tudtuk meg Peleskei Ákostól, a piacfenntartó cég ügyvezetőjétől.

Meghatározó a forgalom vasárnaponként a balatoni térség legnevezetesebb piacán, a káptalantóti Liliomkertben (sokan úgy ismerik: Tóti piac).

– Most a medvehagyma a sláger, de a mikrozöldségek iránt is élénk a kereslet

– jelezte lapunknak Harmathy Ildikó biológus-mérnök, a termelői platform megálmodója.

A Magyar Nemzetnek elmondta: piacuk továbbra is elsősorban a hazai vásárlók keresletére koncentrál, így a pandémia ellenére is stabil a működésük.

– Az egészséges élelmiszer iránt a járványhelyzetben kiváltképp nagy az igény – jegyezte meg. Káptalantótiban példaértékű, szigorú előírások védik a vásárlókat és az árusokat: például kötelező a maszk viselése, ajánlott a távolságtartás és kérésre sem lehet kóstolgatni.

A piacokon is érvényesek a járványvédelmi előírások Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Több mint 120 millió forintot fordított a zamárdi Patkó piac korszerűsítésére a Somogyi Helyi Termék Egyesület és az agrárkamara megyei igazgatósága – jelezte megkeresésünkre az árusítóhely felújítását kezdeményező és lebonyolító Vrancsik Tibor. Elmondta: bár Zamárdi állandó lakóinak száma a háromezret sem éri el, a népszerű üdülőhelyen egy nyári napon átlagosan húszezren tartózkodnak.

– Jól döntöttünk, hogy a múlt évben nem zártuk be a néhány éve modern fedett csarnokkal bővített piacunkat. Most szerdai és szombati napokon várjuk a vásárlókat, a főszezonban viszont hétfőn is – ezt a helyi piacot fenntartó fonyódi önkormányzat vezetője közölte.

Hidvégi József polgármester lapunknak elmondta: a város déli központjában elterülő háromhektáros, idegenforgalmi látványosságként is jegyzett piacukon általában 150-200 árus kínálja a portékáját, és mert közlekedési szempontból is kedvező helyen van, ott nyaranta naponként több ezren is megfordulnak.

Idegenforgalmi vonzerőként is helytállnak a régiós termelői és kézműves piacok Fotó: MTI

Balatonfenyves központjától mind­össze három kilométere fekszik a Majorka Turisztikai és Rendezvényközpont – népszerű nevén Két kakas gasztró- és kézműves piac. – A vegyszermentesen termelt zöldség- és gyümölcsfélék mellett tartósítószer- és az adalékmentes élelmiszereket, füstölthús-árut, mézet, tejtermékeket, szörpöket, gyógynövényekből készült teákat kínálunk – sorolta a legkeresettebb termékeket Antics László, a piac vezetője.

Érdemes tudni, hogy a Dél-Balaton egyik leglátogatottabb kereskedelmi, turisztikai, kulturális célállomására Fenyvesről kerékpárral, illetve a piaci járatként is menetrendbe állított, keskeny nyomtávú pályán haladó kisvonattal is élvezetes élmény elkirándulni.

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.