időjárás 6°C Elza 2022. december 1.
logo

Márciusi rekord a lakáshitelezésben

Horváth Éva
2021.05.06. 20:29
Márciusi rekord a lakáshitelezésben

Az előző hónaphoz képest 52 százalékos emelkedést jelez a márciusban folyósított 104,7 milliárd forintnyi új lakáshitel, ez a mennyiség jócskán meghaladja még a koronavírus-járvány előtti időszaki mennyiséget is. A tavaly márciusi eredményhez képest a növekedés mértéke húsz százalék

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett folyósítási adatokból. A lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója minimálisan emelkedett februárhoz képest: 4,19 százalékról 4,21 százalékra. Az igénylők továbbra is a hosszabb időre fixált kamatozású kölcsönöket részesítik előnyben – állapították meg a jegybanki számok alapján a Bank360.hu elemzői.

A folyósított személyi kölcsönök állománya 37,45 milliárd forinttal az idei harmadik hónapban épphogy túllépte a tavaly márciusi 36,93 milliárdos szintet. Az előző havi eredményekhez képest a márciusi érték 24 százalékos emelkedést mutat. A szakportál munkatársai emlékeztetnek arra, hogy a járvány miatt a kormány tavaly március közepén vezette be a THM-plafont, amelynek hatására megtorpant a fogyasztási hitelek piaca. A személyi kölcsönök átlagos hitelköltség-mutatója idén márciusban csökkent az előző hónaphoz képest, 12,74 százalékról 12,50 százalékra

A babaváró hitelből márciusban 53,77 milliárd forintot vettek fel az igénylők, ilyen magas érdeklődés tavaly július óta nem volt az állami kamattámogatással felvehető kölcsön iránt – mutat rá elemzésében a Bank360.hu. Idén februárhoz képest ez közel 15 százalékos növekedést jelent, a tavaly márciusi eredménytől azonban 18 százalékkal elmarad.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.