Márciusi rekord a lakáshitelezésben

Meghaladta a 100 milliárd forintot a folyósított lakáshitelek mennyisége, amire még nem volt példa a járvány kirobbanása előtti időszakban sem.

Horváth Éva
2021. 05. 06. 20:29
null
MN_Temp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző hónaphoz képest 52 százalékos emelkedést jelez a márciusban folyósított 104,7 milliárd forintnyi új lakáshitel, ez a mennyiség jócskán meghaladja még a koronavírus-járvány előtti időszaki mennyiséget is. A tavaly márciusi eredményhez képest a növekedés mértéke húsz százalék

– derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett folyósítási adatokból. A lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója minimálisan emelkedett februárhoz képest: 4,19 százalékról 4,21 százalékra. Az igénylők továbbra is a hosszabb időre fixált kamatozású kölcsönöket részesítik előnyben – állapították meg a jegybanki számok alapján a Bank360.hu elemzői.

A folyósított személyi kölcsönök állománya 37,45 milliárd forinttal az idei harmadik hónapban épphogy túllépte a tavaly márciusi 36,93 milliárdos szintet. Az előző havi eredményekhez képest a márciusi érték 24 százalékos emelkedést mutat. A szakportál munkatársai emlékeztetnek arra, hogy a járvány miatt a kormány tavaly március közepén vezette be a THM-plafont, amelynek hatására megtorpant a fogyasztási hitelek piaca. A személyi kölcsönök átlagos hitelköltség-mutatója idén márciusban csökkent az előző hónaphoz képest, 12,74 százalékról 12,50 százalékra

A babaváró hitelből márciusban 53,77 milliárd forintot vettek fel az igénylők, ilyen magas érdeklődés tavaly július óta nem volt az állami kamattámogatással felvehető kölcsön iránt – mutat rá elemzésében a Bank360.hu. Idén februárhoz képest ez közel 15 százalékos növekedést jelent, a tavaly márciusi eredménytől azonban 18 százalékkal elmarad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.