időjárás 18°C Aurél 2022. október 5.
logo

Vizsgálják és minősítik a balatoni strandokat

Gulyás J. Attila
2021.05.17. 20:02
Vizsgálják és minősítik a balatoni strandokat

Idén is meghirdette a Balatoni Szövetség (BSZ) a kék hullám zászló strandminősítési pályázatot. Ennek lényege, hogy a legjobb fürdőhelyek megkapják a már a bejáratuknál elhelyezendő kék zászlót, emellett pedig a szállodákhoz hasonlóan egy–öt csillagot is kiérdemelhetnek.

Június második felében lát munkához – vagyis kezdi meg a helyszíni szemléket – a pályázó fürdőhelyeken a BSZ, a Nők a Balatonért Egyesület, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Balatoni Kör képviselőiből álló zsűri, amely az érintett megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztálya munkatársainak részvételével alapos vizsgálatba kezd. Elsődlegesen

a strandok környezeti állapotát veszik szemügyre, ellenőrzik a vizesblokkokra vonatkozó előírásokat, a zöldterület méretét, a játszóterek higiéniáját,

de szerepel az ellenőrzési szempontok között a családbarát strandlétesítmények, így a baba-mama szoba vagy a családi öltözők megléte is. A bírálók figyelme arra is kiterjed majd, hogy a strand mellett vagy a közelében van-e elég gépkocsiparkoló.

A balatoni strandoknak

nemcsak presztízskérdés

a kék hullám zászló és a minél nagyobb számú csillag, ezzel a minél magasabb minősítés elnyerése, hanem gazdálkodási is. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a fürdőhely nyarankénti jegybevétele mennyivel gyarapítja a strandfenntartó önkormányzat költségvetését, márpedig a jobb minősítésű strandok értelemszerűen kedveltebbek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.