Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Vizsgálják és minősítik a balatoni strandokat

Szerepel az ellenőrzési szempontok között a családbarát strandlétesítmények, így a baba-mama szoba vagy a családi öltözők megléte is.

2021. 05. 17. 20:02
Balaton, nyár strand, vihar, Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is meghirdette a Balatoni Szövetség (BSZ) a kék hullám zászló strandminősítési pályázatot. Ennek lényege, hogy a legjobb fürdőhelyek megkapják a már a bejáratuknál elhelyezendő kék zászlót, emellett pedig a szállodákhoz hasonlóan egy–öt csillagot is kiérdemelhetnek.

Június második felében lát munkához – vagyis kezdi meg a helyszíni szemléket – a pályázó fürdőhelyeken a BSZ, a Nők a Balatonért Egyesület, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Balatoni Kör képviselőiből álló zsűri, amely az érintett megyei kormányhivatalok népegészségügyi főosztálya munkatársainak részvételével alapos vizsgálatba kezd. Elsődlegesen

a strandok környezeti állapotát veszik szemügyre, ellenőrzik a vizesblokkokra vonatkozó előírásokat, a zöldterület méretét, a játszóterek higiéniáját,

de szerepel az ellenőrzési szempontok között a családbarát strandlétesítmények, így a baba-mama szoba vagy a családi öltözők megléte is. A bírálók figyelme arra is kiterjed majd, hogy a strand mellett vagy a közelében van-e elég gépkocsiparkoló.

A balatoni strandoknak

nemcsak presztízskérdés

a kék hullám zászló és a minél nagyobb számú csillag, ezzel a minél magasabb minősítés elnyerése, hanem gazdálkodási is. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a fürdőhely nyarankénti jegybevétele mennyivel gyarapítja a strandfenntartó önkormányzat költségvetését, márpedig a jobb minősítésű strandok értelemszerűen kedveltebbek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.