Nem lesz európai minimálbér, irányelv helyett csak ajánlás jöhet

Legfeljebb ajánlásokat fogalmazhat meg az Európai Unió a tagállamok minimálbér-meghatározási gyakorlatára. Magyarország és Ausztria mellett a tagállamok és a szociális partnerek többsége is elutasítja az egységes bérezés elveit, noha annak szándékával mindenki egyetért. Brüsszel kötelező iránymutatásai ráadásul hátrányosan is érinthetik a munkavállalókat és az érdekképviseletek autonómiáját.

Nagy Kristóf
2021. 05. 19. 6:30
France lifts coronavirus lockdown
A minimálbér számításának uniós szintű meghatározásának vesztesei pont a munkavállalók lennének Fotó: Mehdi Chebil Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre alig van esély az európai minimálbér bevezetésére, vagyis az Európai Bizottság legkisebb keresetekre vonatkozó, kötelező érvényű irányelvének az elfogadására. Magyarország és Ausztria a május elején megrendezett, portói szociális csúcstalálkozón egyetértett abban, hogy minden munkavállalónak a megélhetéshez szükséges bért kell kapnia, ám azt nyíltan ellenezték, hogy kötelező uniós irányelvet kelljen figyelembe venniük a tagállamoknak a kötelező legkisebb kereset összegének a meghatározásánál.

Az Európai Bizottság múlt év végén jelentette be, hogy a minimálbér meghatározása tagállami hatáskörben marad, ugyanakkor irányelvet fogalmazott meg az összeg kialakításához. Az uniós irányelv kötelező érvényű, vagyis Brüsszel szempontjait tagállami szinten is el kellene fogadni,

a tagállamok többsége ugyanakkor hallani sem akar a bér- és munkaügyi kérdések központosításáról.

Az európai szociális körülmények javítására Portóban tett közös nyilatkozat nem tartalmazza az európai minimálbér elképzelését.

Brüsszel terveivel az uniós szervek sem értenek maradéktalanul egyet:

az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság az állásfoglalásában jelezte, irányelv elfogadására nem kerülhet sor, uniós szinten mindössze ajánlásokat érdemes megfogalmazni.

Rámutatnak, hogy a kollektív szerződéses lefedettség hetven százalékra emelésének a kötelezettsége és a tagállami minimálbér-tárgyalásokon is

kötelező érvényűnek szánt uniós iránymutatások nemcsak a tagországok, de a szociális partnerek autonómiáját is csökkentenék.

A kötelező európai minimálbér emellett káros gazdasági hatásokkal is járhat, és tovább súlyosbíthatja a Covid–19-járvány okozta gazdasági nehézségeket, próbára téve a kisvállalkozások teljesítőképességét. Mindezzel

végső soron a munkavállaló járna rosszabbul, mivel hátráltatná a munkahelyteremtést, és arra ösztönözné a vállalkozásokat, hogy a szürke- és feketezónában foglalkoztassanak.

A bizottság az iránymutatás-tervezetében azt hangsúlyozza, figyelembe kell venni a tagállamok minimálbér-meghatározási szokásait. Ennek oka, hogy a 27 uniós tagország közül hat államban – Cipruson, Ausztriában, Finnországban, Svédországban, Dániában és Olaszországban – nincs a magyarországihoz hasonló állami minimálbér. Ezekben az államokban ágazati kollektív szerződések határozzák meg az adható bérminimumot.

A minimálbér számításának uniós szintű meghatározásának a vesztesei pont az érintett munkavállalók lennének
Fotó: Europress/AFP/Mehdi Chebil

Ettől a gyakorlattól nem kívánnak eltérni ezek a tagállamok, ami rámutat arra is, hogy a bérezéssel kapcsolatos gyakorlatok is jelentősen eltérnek.

Magyarország minimálbér-meghatározási gyakorlata ugyanakkor a legtöbb tagországhoz képest közelebb áll a brüsszeli célokhoz.

Idehaza a javasolt szociális érdekegyeztetés határozza meg az összeget, vagyis a munkaadók és a szakszervezetek alkuja.

A magyar kormány ráadásul évek óta hangsúlyozza, hogy nem kíván beleszólni a döntéshozatali folyamatba,

ezzel meghagyva a szociális partnerek autonómiáját, igazodva az európai elvárásokhoz.

Hazánkban ráadásul a minimálbér összege az elmúlt években többször is meghaladta az egyik számítási módszer szerint elfogadható mértéket, vagyis a mediánbér hatvan százalékát.

Az idei kisebb emelés miatt most nem érjük el ezt a szintet, de a tagállamok többségénél közelebb van a mutatóhoz a magyar minimálbér.

Fontos, hogy idehaza kétféle minimálbér létezik. A statisztikákban szereplő ténylegesen kötelező legkisebb bérre a munkavállalók mindössze öt-hat százaléka van bejelentve, míg a jóval többeket érintő, középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimum nem szerepel a nemzetközi statisztikákban,

noha minden elvárást messzemenően meghalad az összege.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.