Végleg a múlté lehet a bérleti jogok adásvétele

Egy ingatlanpiaci portál elemzése szerint egy négyzetméterre vetítve nagyságrendileg a tulajdonjog feléért lehetett bérleti jogot vásárolni a nagyvárosokban.

Magyar Nemzet
2021. 05. 18. 16:30
null
A tervezet szerinti kedvezményes ár miatt sok bérlő várhatóan megvásárolja a bérleményét Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több évtizedes gyakorlat tűnhet el a hazai lakáspiacról, amennyiben egy közelmúltban megjelent törvénytervezetet elfogad a parlament. A még el nem fogadott tervezet szerint változhat az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó szabályozás. A jogszabálytervezet alapján a bérlők kedvezményes áron vásárolhatnák meg önkormányzati bérleményüket – közölte az Ingatlan.com legújabb elemzése, amely azt vizsgálja, hogy a lakáspiacon mekkora része van a bérleti joggal történő eladásoknak a kínálatban, és mennyivel olcsóbbak a „sima” – tulajdonjogot is tartalmazó – lakásoknál.

A tervezet szerinti kedvezményes ár miatt sok bérlő várhatóan megvásárolja a bérleményét
Fotó: Bach Máté

„Ha most ismert formájában lép életbe a jogszabálytervezet, akkor eltűnhet a magyarországi lakáspiacról a bérleti jogok csereberéje, adásvétele. A költözést eddig úgy oldották meg a bérlők, hogy hivatalosan az önkormányzati lakás bérleti jogát egy másik lakás tulajdonjogára cserélték, de a legtöbb ügyletnek pénzben kifejezett értéke is volt. A tervezet szerinti kedvezményes ár miatt sok bérlő várhatóan megvásárolja a bérleményét, így a bérleti jogok adásvétele eltűnhet a piacról” – idézi a közlemény Balogh Lászlót, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét. „2018 óta a tulajdonosok és közvetítők évente 237–327 ezer Budapesten és megyeszékhelyen található lakáshirdetést adtak fel az Ingatlan.com oldalán, de csak 0,2 százalék volt ezek közül a bérleti jogot kínáló hirdetések aránya. A legtöbb bérleti jogot Budapesten és Szegeden kínálták eladásra” – teszi hozzá a szakértő.

A portál elemzése szerint egy négyzetméterre vetítve nagyságrendileg a tulajdonjog feléért lehetett bérleti jogot vásárolni a nagyvárosokban.

Tavaly Budapesten a bérleti jogok kínálati négyzetméterára átlagosan 370 forint volt, ami az 52 százalékát tette ki a tulajdonjogra vonatkozó, 751 ezer forintos átlagos négyzetméterárnak.

Az I. kerületben, ahol viszonylag sok a bérleti jogos lakás, 63 százalékos az arány. Tulajdonjog vásárlása esetén ugyanis tavaly majdnem 988 ezer forint az átlagos négyzetméterenkénti kínálati ár, miközben bérleti jog esetében 621 ezer forintot kértek a hirdetők.

A szegedi lakáspiacon pedig az átlagos négyzetméterár 46 százalékán „forognak” a bérleti joggal kínált lakások. A megyeszékhelyen a tulajdonjognál érvényes 425 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szemben a bérleti jogot 195 ezer forintért kínálták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.