Egy év alatt 11,3 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Májusban jelentkezett az éves szinten nagy növekedés, áprilishoz képest viszont csökkenés mutatkozik.

Munkatársunktól
2021. 06. 30. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2021 májusában az ipari termelői árak átlagosan 11,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az áremelkedés ütemét a forint euróval szembeni árfolyamváltozása, valamint a nyers- és alapanyagok drágulása befolyásolta A belföldi értékesítési árak 14,4, az exportértékesítési árak 9,6 százalékkal emelkedtek. Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítés árai 1,3 százalékkal növekedtek, míg az exportértékesítés árai 0,9 és az ipari termelői árak összességében 0,1 százalékkal csökkentek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 19,8, a beruházási javakat gyártókban 3,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 3,9 százalékkal növekedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 9,6 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 6,8, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban – a világpiaci árak emelkedésének, a forint gyengülésének, valamint a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében – 79,9 százalékos volt a drágulás.

Az idei év első öt hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest a belföldi értékesítés árai 8,6, az exportértékesítés árai 9,3, az ipari termelői árak összességében 9,1 százalékkal nőttek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.