Fellendül az árutőzsdei kereskedés a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiacon betöltött pozíciójának jelentős megerősítését tűzte ki célul, ezért az Equilor Befektetési Zrt.-vel együttműködve átalakította áruszekciójának szabályrendszerét.

Fellegi Tamás Péter
2021. 06. 10. 16:10
null
Végh Richárd és Szécsényi Bálint az ünnepélyes becsengetésen Forrás: BÉT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepélyes kereskedésindító csengetés jelezte csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén, hogy új korszak vette kezdetét az árupiaci szekcióban. A BÉT és az árupiacon jelenleg egyedüli szereplőként tagsággal rendelkező Equilor Befektetési Zrt. célja

a hazai tőzsdét ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé tenni.

Az új kereskedési feltételek januárban léptek életbe, és az első hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a szereplők egyre nagyobb számban és érdeklődéssel fordulnak az árupiaci lehetőségek felé.

Az árutőzsdei kereskedésnek komoly hagyománya van Budapesten: az első még a város egyesítése előtt nyílt meg, majd a részvénytőzsdével egyesülve létrejött a Budapesti Áru- és Értéktőzsde, amely Európában a második legnagyobb ilyen platformmá vált a XX. század elejére. Az 1948-as bezárást követően 1989-ben ismét önálló intézményként jött létre a Budapesti Árutőzsde, ahol a 90-es években igen aktív kereskedés folyt, majd 2005-ben a két tőzsde ismét egyesült.

Végh Richárd és Szécsényi Bálint az ünnepélyes becsengetésen
Fotó: BÉT

Az elmúlt években a kereskedés volumene csökkent, az áruszekció jelentősége visszaszorult, ezért most átalakították a kereskedést: a változások többek között a kereskedhető termékek körét, illetve a kereskedés és a delivery (fizikai teljesítés) szabályrendszerét is érintik. A kereskedhető termékek köre a korábbiakhoz képest hat határidős termékre szűkült. Öt korábban is a befektetők rendelkezésére állt, ezekkel január 18. óta átalakított termékjellemzőkkel és szabályokkal folytatódik a kereskedés. Idetartozik a nagy olajtartalmú napraforgómag, a fenntartható nagy olajtartalmú repce (korábban nagy olajtartalmú repce), a takarmányárpa, a fenntartható takarmánybúza (korábban takarmánybúza) és a fenntartható takarmánykukorica (korábban takarmánykukorica). Ezen öt termék mellé újonnan bevezették a határidős eurobúzát.

A kereskedés és a fizikai teljesítés (az áru leszállítása) szabályrendszere több ponton módosult. Az ügyletek elszámolási pontjainak, földrajzi helyszíneinek listája bővült, melynek következtében

az országban előállított termények könnyebben bekapcsolódhatnak a tőzsdei árukereskedelembe.

Módosult a tőzsdei kereskedés ideje, ezzel alkalmazkodva a nagyobb külföldi árutőzsdék nyitvatartásához. A francia tőzsde 10.45-kor nyit, a chicagói piac pedig itteni idő szerint 15.30-kor, ezért a BÉT-en a kereskedés szabad szakasza 11 és 16 óra között zajlik, a zárószakasz az ezt követő öt-hat percben.

A januári módosításokat követően már februárban élénkülni kezdett a piac, először elsősorban takarmánykukoricára kötöttek üzleteket, áprilisra már a napraforgómag és a takarmányárpa forgalma is megnőtt. Jelenleg a három termékben 11 lejáratra van nyitott kötésállomány, a forgalom megoszlása eddig a következő: takarmánykukorica 63 százalék, napraforgómag 31 százalék, és a takarmányárpa adta a fennmaradó hat százalékot.

Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója elmondta, hogy a magyar agrárium a gazdaság jelentős motorja, és miként erős gazdaság nem létezik erős tőkepiac nélkül, erős agrárium sem létezhet erős árutőzsdei kereskedés nélkül. Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója szerint a következő hónapokban egyre nagyobb számban jelenhetnek meg a szereplők tőzsdetagként és kereskedőként is a szekcióban, így az árupiac ismét presztízsének megfelelő szerepet tölthet be a tőzsdei kereskedésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.